Volledig scherm
Jan Sommerdijk © Rolf Hensel

‘Mijn vriendin en ik zijn in wat ze in Vlaanderen speelvogels noemen; dol op spelletjes’

Nu even nietWat doen bekende Gelderlanders in het weekend? Elke week bespreekt iemand hier zijn of haar programma. 

Naam: Jan Sommerdijk (51)

Woonplaats: Nijmegen

Functie: (sport)verslaggever bij Omroep Gelderland

U bent regionaal bekend als sportverslaggever. Voelt uw vak als werk?
,,Ik ben blij met mijn baan. Op jonge leeftijd werd volstrekt duidelijk dat ik het talent ontbeerde voor het realiseren van mijn jongensdroom: profvoetballer worden. Voetbalverslaggevers vond ik ook erg interessant. Met schaamte beken ik dat Harry Vermeegen mijn voorbeeld was. Op school deed ik in de klas live verslag van de lessen. Met een taperecorder interviewde ik leraren, die mij woest uit de klas stuurden. Van dat uit de klas gestuurd worden, deed ik ook verslag.”

Quote

Ik kijk steeds minder voetbal. Ik mis de romantiek van vroeger. Voetbal is mij te zakelijk geworden

U voetbalt zelf ook.
,,In een lager elftal, op zaterdag. Bij De Trekvogels. Tegenstanders noemen ons De Rukmussen. Ik ben speler/coach. Mits ik fit ben, sta ik linksbuiten. Nee, goed ben ik niet. Dat krijg ik ook te horen van tegenstanders, die me van tv herkennen. Ze roepen: ‘Je hebt altijd commentaar, maar zelf kan je er niks van.’ Grappig en terecht. Als je commentaar op anderen geeft, moet je ook kunnen ontvangen.”

Kijkt u in uw vrije tijd veel voetbal?
,,Vroeger keek ik alles, pen en papier bij de hand. Ik noteerde opstellingen en becijferde de spelers. Door voetballers te beoordelen, let je beter op, zie je meer. Ik heb een enorm archief opgebouwd, maar daar komt niet veel meer bij.

,,Ik kijk steeds minder voetbal. Ik mis de romantiek van vroeger. Voetbal is mij te zakelijk geworden, zeker de laatste jaren heb ik meer met wielrennen. Daar ga ik graag voor zitten. Als ik moet werken tijdens een grote koers, neem ik die op. Ik zorg ervoor dat ik niet lees of hoor wie er heeft gewonnen en kijk de koers in zijn geheel terug.”

Heeft u ook nog een leven buiten de sport?
,,Mensen denken dat ik in mijn vrije tijd alleen maar voetbal kijk en nergens anders over kan praten. Een misvatting. Mijn vrije tijd spendeer ik graag met mijn vriendin. We zijn in wat ze in Vlaanderen speelvogels noemen. Dol op spelletjes. Wij nemen elkaar graag zelfverzonnen quizjes af.”

Klinkt gezellig.
,,Leuker dan zwijgend op de bank een serie kijken. Die quizjes kunnen over van alles gaan. Mijn vriendin verzint soms vragen die over onze relatie gaan. Tijdens zo’n relatiequiz moet ik zorgen dat ik de juiste antwoorden geef, ik stel haar teleur als ik gedeelde gebeurtenissen ben vergeten. Muziek is een veel voorkomend thema tijdens onze quizzen. We zijn echte muziekliefhebbers.”

Speelt u een instrument?
,,Nee, voor instrumenten heb ik geen gevoel. Ik ben wel dj geweest. Ik heb jarenlang gedraaid op feestjes van studentendiscotheek Diogenes in Nijmegen.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.