Maximaal 100 op de snelweg.
Volledig scherm
Maximaal 100 op de snelweg. © ANP

‘Milieu alleen te redden met drastische maatregelen: halveer veestapel en verbied openhaard’

NIJMEGEN - De maximumsnelheid op de snelweg omlaag, halvering van de veestapel, stoppen met biomassacentrales, geen verlenging van de A15 en een verbod op open haarden. Alleen met drastische maatregelen kan Nederland zijn stikstofuitstoot weer op een aanvaardbaar niveau krijgen.

Dat vindt voorzitter Johan Vollenbroek uit Nijmegen van Mobilisation for the Environment (Mob). Door juridische procedures van deze milieuorganisatie zette de Raad van State mei dit jaar een streep door het landelijk stikstofbeleid.

Sindsdien staat de aanleg en bouw van veel wegen, woningen, fabrieken en stallen op losse schroeven. De hoge uitstoot van stikstofverbindingen als stikstofoxiden en ammoniak is slecht voor het milieu en de biodiversiteit.

,,Verlaging van de maximumsnelheid op de snelweg naar 100 kilometer is de makkelijkste en snelste manier om iets aan de hoge uitstoot van stikstof te doen’’, zegt Vollenbroek. ,,Maar alle sectoren zullen voor een forse verlaging moeten zorgen.’’

Veehouders uitkopen

Milieuactivist Johan Vollenbroek.
Volledig scherm
Milieuactivist Johan Vollenbroek. © Paul Rapp

Zo zal de intensieve veehouderij minstens gehalveerd moeten worden, vindt hij. De overheid moet de ammoniakrechten van stoppende boeren opkopen en veehouderijen dichtbij natuurgebieden uitkopen, aldus Vollenbroek.

Voor het benodigde geld kunnen de miljardensubsidies voor de biomassacentrales gebruikt worden Ook moeten kolencentrales en fabrieken met katalysatoren hun stikstofuitstoot verminderen, vindt hij, en open haarden moeten verboden worden.

Ambtenaren en de commissie Remkes buigen zich momenteel over de vraag hoe het nu verder moet met het stikstofbeleid.

Knopen doorhakken

Vollenbroek: ,,De belangen zijn groter dan die van de afzonderlijke ministers. Daarom moet premier Rutte zich er nu meer gaan bemoeien en knopen doorhakken.’’

In een open brief heeft Vollenbroek vorige week premier Rutte met zijn neus op de feiten gedrukt. Als de regering de stikstofuitstoot de komende jaren niet drastisch omlaag brengt, zoals eerder is toegezegd, dan zal Mob dat als een ‘oorlogsverklaring’ beschouwen.

De milieuorganisatie zal dan alle juridische middelen aangrijpen om dat alsnog te bereiken.

‘Niemand gebaat bij deze oorlogstaal’

,,Te kort door de bocht”, zegt Trienke Elshof van LTO Nederland over de suggestie van Vollenbroek om de veestapel in Nederland minstens te halveren. ,,Niemand is gebaat bij deze oorlogstaal.’’

De boerenorganisatie werkt nu aan een plan voor de lange termijn. ,,We moeten in een gebied kijken naar hoe je het beste de verdeling kunt doen met andere sectoren.”

De provincie Gelderland wil niet op de voorstellen van de MOB-voorman ingaan. ,,We werken als provincies met het Rijk aan een nieuwe stikstofaanpak”, laat een woordvoerder weten.

,,De adviescommissie spreekt met veel partijen, waaronder ook de heer Vollenbroek. Wij wachten de voorstellen van deze commissie af en zullen die met de andere overheden bespreken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.