Wethouder Renske Helmer: ,,Het is toch heel mooi als er niet meer over de schouders mee wordt gekeken.”
Volledig scherm
Wethouder Renske Helmer: ,,Het is toch heel mooi als er niet meer over de schouders mee wordt gekeken.” © Paul Rapp

Miljoen euro om meer Nijmegenaren uit bijstand te helpen

NIJMEGEN - Er moeten meer Nijmegenaren met een bijstandsuitkering aan een baan geholpen worden. Daarom zet de gemeente zo’n 1 miljoen euro in, verdeeld over drie jaar, om zo’n 400 mensen intensief te begeleiden. Het moet de gemeente uiteindelijk zo’n 900.000 per jaar opleveren. 

De 400 bijstandsklanten worden de komende jaren intensief begeleid om ze uit de bijstand te helpen en ze, bij voorkeur, een betaalde baan te bezorgen. De uitgekozen groep wordt regelmatig uitgenodigd voor een gesprek en krijgt hulp op maat aangeboden. Dat kan een baan zijn, maar ook een opleiding, vrijwilligerswerk, schuldhulp of inkomensondersteuning.

,,Met intensieve, persoonlijk contacten proberen we bijvoorbeeld stress weg te nemen”, legt wethouder Renske Helmer uit. ,,Er zijn wel dertien regelingen waar mensen in de bijstand mee te maken hebben en dat kan veel onrust in het hoofd veroorzaken. Door ze te helpen en alles op een rijtje te zetten, moet die onrust verdwijnen.”

Extra moeilijk is onder meer de verrekening van inkomsten bij parttime werk, aldus Helmer. De gevolgen voor de inkomsten kunnen in die gevallen uitgelegd worden door een financieel expert.

Het is fijn om niet afhankelijk te zijn

In Nijmegen zijn op dit moment zo’n 7.500 mensen op de bijstand aangewezen. Dat aantal daalt nauwelijks, ondanks extra inspanningen. Helmer vindt dat het cruciaal is dat mensen meedoen, gezond zijn en in staat zijn hun eigen inkomen te verwerven.

 ,,Het is toch heel mooi als er niet meer over de schouders mee wordt gekeken. En het is fijn om niet afhankelijk te zijn van een overheid.” Uit de bijstand betekent vaak minder eenzaamheid, minder stress, minder schulden en een betere gezondheid. 

Ook voor de gemeente zelf heeft het voordelen als meer mensen uit de bijstand gaan: het levert geld op door besparing op de bijstandslasten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.