De parkeergarage onder de nieuwe flats aan de Genestetlaan. De meeste huurders hebben geen interesse in een stallingsplek, ze hebben ook geen auto.
Volledig scherm
De parkeergarage onder de nieuwe flats aan de Genestetlaan. De meeste huurders hebben geen interesse in een stallingsplek, ze hebben ook geen auto. © Paul Rapp

Miljoenen kostende parkeergarage staat straks leeg

NIJMEGEN - Zo'n vier miljoen euro kostte de ondergrondse parkeergarage bij de nieuwbouw met 228 appartementen aan de Genestetlaan in Willemskwartier. De bouw was een eis van de gemeente. 180 auto's kunnen er staan. Maar volgens ontwikkelaar Bas van de Ven van Stuworld heeft vrijwel geen huurder interesse in een stallingsplek.

Hij heeft nu zo'n 160 flats verhuurd en slechts drie huurders hebben een contract getekend voor een plek in de parkeergarage. De komende weken worden de resterende appartementen verhuurd. Van de Ven  is bang dat de vraag naar parkeerplaatsen klein zal blijven. ,,Dit is een enorme schadepost."

Gewaarschuwd

,,Ik heb hier vooraf voor gewaarschuwd bij de gemeente. Gepleit om te bouwen zonder garage. Rond het woongebouw kunnen mensen ook nog op eigen terrein parkeren. Maar toch eiste Nijmegen per se deze ondergrondse parkeerkelder. Ik heb gezegd: Dit zijn jongeren, studenten en net afgestudeerden. Die hebben steeds vaker geen auto."

Boos

Van de Ven is ook boos omdat hij afgelopen jaar door raadsleden en wethouder fel aangevallen is op de hoge huur van de eenkamerstudio's en appartementen. Yuppen-prijzen was de kritiek. Want in de eerste presentatie sprak Stuworld over een huur van 710 tot 1.253 euro, los van servicekosten. Wethouder Bert Velthuis voelde zich bedonderd door die prijzen.

Volgens Velthuis was eerder gesproken over tenminste enkele tientallen kleine flats met een maximale huur van 500 euro. Hij stemde daarom ook in met het kleine oppervlak van de studio's (30 vierkante meter). Van de Ven heeft dat steeds ontkend en Velthuis moest uiteindelijk erkennen dat niks schriftelijk was vastgelegd 

Verlaagd

Intussen heeft Van de Ven de huren van de eenkamerstudio's (140 stuks) al iets verlaagd naar 695 euro. Afgelopen week meldde hij dat ze mogelijk nog iets verder zullen zakken, naar 650 euro. Hij garandeert bovendien dat ze bereikbaar zullen zijn met huurtoeslag. De servicekosten blijven beperkt tot 15 euro. 

Weegschaal

,,Ik heb stappen gezet om flats bereikbaar te houden voor mensen met minder geld. Maar waar was de gemeente toen ik vroeg 'laten we die garage schrappen'. Die vier miljoen drukken stevig op dit bouwproject van dertig miljoen euro. ,Hoe kun je dit uit de huuropbrengst halen? Het is een weegschaal. Zonder die garage was het veel makkelijker geweest om een lagere huurprijs aan te bieden.’’

De nieuwbouw van Stuworld aan de Genestetlaan in het Willemskwartier.
Volledig scherm
De nieuwbouw van Stuworld aan de Genestetlaan in het Willemskwartier. © Paul Rapp

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.