Volledig scherm
Luisterkei bij het gemeentehuis in Groesbeek. foto Do Visser

Miljoenen voor uitrol Liberation Route

NIJMEGEN - De Stichting Liberation Route krijgt de komende jaren van het vfonds, het Nationaal Fonds Vrijheid en Veteranenzorg, twee tot drie miljoen euro. Nog voor de kerst kan het fonds al rekenen op ruim acht ton voor 2013. Dat heeft de directeur van het vfonds, Ton Heerts, bevestigd.

In Gelderland en Brabant is de Liberation Route al sinds 2008 in ontwikkeling. Het is een initiatief van de oorlogsmusea in Groesbeek en Oosterbeek en het Regionaal Bureau voor Toerisme. Over enkele weken verwacht Heerts een intentieovereenkomst met de stichting te tekenen over de meerjarige bijdrage.

Het vfonds heeft zelf als belangrijkste inkomstenbron de bijdrage van de BankGiro Loterij. In 2011 bedroeg deze circa 8,4 miljoen euro. Met de miljoenensteun kan de stichting doorwerken aan de verdere uitwerking en promotie van deze route, die het pad volgt dat geallieerden in 1944 en 1945 bewandelden bij de bevrijding van Europa en Nederland in het bijzonder. Volgens Heerts willen ook Zeeland en Limburg aansluiten bij het van oorsprong Gelderse initiatief.

Jurriaan de Mol, voorzitter van de Stichting Liberation Route en tevens directeur van het Regionaal Bureau voor Toerisme in de regio Arnhem-Nijmegen, is bijzonder blij met de bijdrage van het vfonds. Volgens hem is de toezegging mede het gevolg van een succesvol bezoek deze week bij het Europees Parlement. Martin Schulz, voorzitter van dat parlement, reageerde daar enthousiast op het Arnhems-Nijmeegse initiatief voor uitbreiding van de Liberation Route naar heel Europa.

De Gelderse initiatiefnemers willen 0p 6 juni 2014, zeventig jaar na de landing van de geallieerden in Normandië, die Europese route lanceren. Directeur Heerts van het vfonds reageerde na het bezoek aan Brussel vrijwel onmiddellijk naar de initiatiefnemers. Eerder gaf het vfonds al 194.000 euro voor dit ‘bevrijderspad’.

Met de extra middelen kan het bureau dat de Liberation Route verder moet uitwerken, nieuwe medewerkers aantrekken. Ook is er eindelijk voldoende geld voor nieuwe promotiecampagnes rond deze bijzondere mars. Bovendien kunnen er in 2014 en 2015 talloze extra festiviteiten opgezet worden.

Heerts verwacht dat de Stichting Liberation Route onderdeel wordt van het nieuwe nationale Museum WOII, dat gepland is in het oude fabriekscomplex de Vasim in Nijmegen. Voor dat museum heeft het vfonds ook al vele miljoenen gereserveerd. Heerts stelt als voorwaarde dat de gemeente en de provincie ook met geld over de brug komen. De Route is populair als vorm van ‘slagveldtoerisme’. Volgens De Mol is de fietsroute zeer geliefd. „De derde meest gedownloade fietstocht in Gelderland.”

Langs de slagveldroute zijn al tachtig zogeheten luisterplekken. Op al die locaties is te horen wat zich daar rond de bevrijding afspeelde.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.