Miljoenenclaim tegen gemeente om Tiemstrapand in Nijmegen

NIJMEGEN - Er hangt de gemeente een claim van minimaal 5 miljoen boven het hoofd na een uitspraak van de Raad van State. Nijmegen wilde geen vergunning afgeven voor het voormalige Tiemstrapand als woonruimte met tachtig appartementen. Ten onrechte, oordeelt 's lands hoogste rechter. 

Pandeigenaren Jeroen van Erdelen en Humphrey Janssen van het Tiemstrapand (hoek Energieweg/Wolfskuilseweg) bereiden daarom nu een schadeclaim voor. 

De gemeente heeft in juni 2017 wonen verboden in het voormalige kantoor- en schoolpand door geen zogeheten omgevingsvergunning af te geven. Het bestemmingsplan zou niet aan de voorwaarden voldoen. 

Daarin kreeg de gemeente eerst gelijk van de bestuursrechter. De Raad van State oordeelt echter dat de gemeente Nijmegen fout zit met het woonverbod. Er kunnen alsnog 80 studenten en werkende jongeren op tijdelijke basis worden gehuisvest.

,,We hebben het pand begin 2016 voor 1,6 miljoen euro gekocht. Voor 2 miljoen zijn er studio's in gebouwd met keukens en badkamers. Omdat de gemeente wonen al snel verbood, zijn we jaarlijks huurinkomsten misgelopen tot 7 ton’’, rekent de inmiddels failliete eigenaar Jeroen van Erdelen de geleden schade voor.  

Verbaasd

,,We zijn verbaasd over deze uitspraak omdat de Raad van State eerder in het bestemmingsplan Nijmegen-West heeft geoordeeld dat binnen het bestemmingsplan verkamering niet is toegestaan’’, reageert een woordvoerster namens de gemeente.

Op het stadhuis zijn ze niet bang voor de schadeclaim. ,,De Raad van State heeft geoordeeld dat de omgevingsvergunning terecht is geweigerd op grond van de wet geluidhinder. Ons lijkt een schadeclaim dan niet aan de orde.’’

Daar denken de eigenaren anders over. Een vergunningaanvraag voor doorzichtige geluidsschermen werd door de gemeente volgens hen eerder ten onrechte niet in behandeling genomen. Naar het oordeel van de juridische afdeling mocht er toch niet gewoond worden. Volgens de Raad van State betogen de eigenaren echter terecht dat meerdere woningen op deze locatie niet in strijd zijn met het bestemmingsplan. 

Volledig scherm
Het Tiemstrapand op de hoek van de Energieweg en de Wolfskuilseweg in Nijmegen. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.