Volledig scherm
Een loket bij het Werkplein van het UWV. © ANP XTRA

Minder werklozen, meer banen in de regio Nijmegen

NIJMEGEN - In Nijmegen en regio daalt het aantal mensen met een WW-uitkering fors. Eind oktober waren er 5.396 uitkeringsgerechtigden, 1.340 minder dan een jaar geleden. Dat komt door de groei van banen en vacatures. De kansen voor werkzoekenden nemen toe. 

Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.  Dit jaar groeit het aantal banen in Nijmegen en regio met 1,3 procent waardoor er 1.800 banen bij komen. In 2019 neemt het groeitempo wat af, maar komen er altijd nog 1.300 banen bij. Eind 2019 zijn er in Nijmegen en regio 144.800 banen, zo heeft het UWV becijferd.

500 extra banen

Volgend jaar groeit de werkgelegenheid in de Nijmeegse regio het sterkst bij uitzendbedrijven en in de ICT.  Bij uitzendbedrijven gaat het om 500 extra banen (vooral uitzendkrachten). De sector zorg & welzijn groeit met 300 banen.

Extra banen betekent ook extra vacatures. Maar de meeste vacatures ontstaan door verloop van personeel:  mensen die van baan veranderen of met pensioen gaan. Ook terugkerend tijdelijk werk, zoals seizoenswerk, zorgt telkens voor nieuwe vacatures. 

Langs de kant

In de eerste helft van 2018 ontstonden er in de regio Nijmegen circa 8.400 vacatures. Dit jaar en volgend jaar blijft het aantal vacatures hoog. Werkgevers in onder andere de zorg, bouw, ICT, transport en logistiek hebben steeds meer moeite om personeel te vinden. Het gaat om loodgieters, (gespecialiseerd) verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs. Ook vacatures in horeca zijn lastig in te vullen. Alleen voor creatief en taalkundige beroepen is de arbeidsmarkt nog ruim. ,,2019 moet het jaar zijn dat nog meer mensen gaan profiteren’’, aldus Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV. ,,Daarom moeten we juist nu samenwerken om mensen die langs de kant staan aan het werk te helpen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.