Volledig scherm
Wethouder Renske Helmer in campagnetijd. © Bert Beelen

Minima krijgen minder geld voor leuke dingen in vrije tijd

NIJMEGEN - Met een gemeentelijke bijdrage van nu nog 150 euro per jaar kunnen Nijmegenaren met een minimum inkomen toch meedoen aan sport-, kunst- en educatieve activiteiten. Volgend jaar is er voor hen nog maar 87 euro beschikbaar, bijna een halvering. 

Er doen te veel Nijmegenaren een beroep op die Meedoen-regeling, waarmee volwassenen met een minimum inkomen een bijdrage kunnen krijgen om leuke dingen te doen in de vrije tijd. Sinds 2016 kunnen Nijmegenaren die maximaal 110 procent van het minimum inkomen hebben, een gemeentelijke bijdrage aanvragen van maximaal 150 euro. Zij kunnen dat geld gebruiken om lid te worden van een sportclub, kunstworkshops te volgen of een kaartje te kopen voor de schouwburg. 

Bedrag noodgedwongen verlaagd

Wethouder Renske Helmer kondigt echter aan dat die bijdrage noodgedwongen verlaagd moet worden naar 87 euro. In de afgelopen drie jaar wisten steeds meer Nijmegenaren van het bestaan van de regeling en deden er een beroep op. In 2018 werden er 3872 bijdragen verstrekt, vorig jaar waren dat er nog 2971. Dat betekende een stijging van bijna 25 procent. 

Daarmee is de regeling eigenlijk te populair geworden, want er is slechts een budget van 400.000 euro per jaar beschikbaar. De gemeenteraad laat een structurele overschrijding van het budget niet toe. De verwachting is dat de Meedoen-regeling volgend jaar opnieuw meer aanvragen zal opleveren, omdat de bedoeling is dat dan de digitale stadspas is ingevoerd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.