Foto ter illustratie: drukte op de Waal bij Nijmegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie: drukte op de Waal bij Nijmegen. © Paul Rapp

Minister: Gelders ontgasverbod niet rechtsgeldig

NIJMEGEN - Het verbod op varend ontgassen, waarmee de provincie Gelderland het vrijlaten van giftige (benzeen)dampen op de Waal en Rijn wil tegengaan, is juist op die rivieren helemaal niet rechtsgeldig. Dat zegt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoorden op Kamervragen, naar aanleiding van berichtgeving in De Gelderlander.

In Duitsland is het varend uitstoten van extreem giftige dampen wel verboden, en wordt er streng op gecontroleerd. Deze krant schreef vorige maand dat schippers daarom bij Lobith veelvuldig de grens oversteken, alleen om in Nederland ‘de luiken open te zetten’; het zogenoemde ontgastoerisme. Ingewijden zeggen dat Gelderland bekend staat als ‘het rondje vanuit Duitsland’, waarbij extreem grote hoeveelheden benzeendamp de lucht in worden geblazen, met grote risico's voor de volksgezondheid.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.