Minister Grapperhaus tijdens herdenking bij de Schommel.
Volledig scherm
PREMIUM
Minister Grapperhaus tijdens herdenking bij de Schommel. © Foto: Bert Beelen

Minister Grapperhaus: zwijgen over bombardement op Nijmegen is niet goed te praten

NIJMEGEN - Het is volkomen onterecht dat er zo lang zo weinig aandacht is geweest voor de burgerslachtoffers van het bombardement op Nijmegen. Dat zei minister Ferdinand Grapperhaus zaterdagmiddag tijdens de jaarlijkse herdenking van het bombardement van 22 februari 1944, waarbij bijna 800 mensen om het leven kwamen. 

18 reacties

 • Remydepemy

  3 jaar geleden
  Nog meer financiële tegemoetkoming? Bent u bekend met het Marshalplan? Daarvan hebben we ons land weer opgebouwd.
 • EvilAdmin

  3 jaar geleden
  Niemand heeft het over rechtzaken en herstelbetalingen. Het probleem is dat Rotterdam decennia lang zielig kon lopen doen terwijl Nijmegen, wat veel meer geleden heeft in de oorlog, min of meer zijn mond moest houden, want.... bevrijders. Het gaat erom dat de rest van Nederland ook eens wat ook hiervoor heeft ipv niet zeuren, want.... bevrijders. Wat ook maar mensen zijn. De Nederlandse oorlogs geschiedschrijving is veel te Randstadcentrisch, terwijl daar eigenlijk het minst interessantste en belangrijkste in de oorlog gebeurde. 
 • EvilAdmin

  3 jaar geleden
  Interessant feit, als je de jodenvervolging niet meerekent zijn er meer Nederlanders door Geallieerde oorlogshandelingen gedood dan door Duitse oorlogshandelingen en repressie. Wat mensen maar niet kunnen begrijpen, en we zien het in Syrië en Irak ook, dat waar gevochten wordt met moderne wapens altijd burgerslachtoffers zullen vallen. En dat een zwakkere partij, wat de Duitsers toen toch waren, altijd zal proberen om dit uit te buiten. Omring jezelf met burgers en de sterkere partij zal haar sterkere vuurkracht niet kunnen uitbuiten. Waar gehakt wordt vallen spaanders.
 • Tiswa

  3 jaar geleden
  Voor diegenen die het niet snappen, het staat onomstotelijk vast dat het in eerste aanleg de schuld van de Duitsers is dat Nijmegen per ongeluk door de Amerikanen is gebombardeerd.Jazeker, u leest het goed, Als die Nazi's Nederland niet hadden aangevallen was Nijmegen ook nooit gebombardeerd !Dit gezegd hebbende maakt het het verdriet er niet minder om bij de Nijmegenaren, maar het verdriet bij die Amerikaanse piloten is even groot, daarvan ben ik overtuigd.Hoevelen van hen zijn voor onze vrijheid gestorven ?We mogen inderdaad niet vergeten, maar wel vergeven !
 • Jan

  3 jaar geleden
  Dat is relatief gezien helemaal niet vreemd. De Duitsers hebben in totaal 7 bombardementen boven Nederland uitgevoerd, waarvan er 5 aan het begin van de oorlog. Doordat ze Nederland bezet hadden was er geen enkele reden om eigen grondtroepen in Nederland vanuit de lucht aan te vallen. De Amerikanen/Engelsen hebben 38 bombardementen uitgevoerd, ruim 5,4x meer dan de Duitsers. Dat de techniek en navigatie in de vliegtuigen van beide kanten in die tijd gebrekkig was. Desondanks is iedere burgerdode in de oorlog zeer betreurenswaardig.
 1. Roemeens gezin in aftandse huurflat van 1000 euro is de wanhoop nabij: ‘Meisje van 8 had één broek’
  PREMIUM
  7

  Roemeens gezin in aftandse huurflat van 1000 euro is de wanhoop nabij: ‘Meisje van 8 had één broek’

  Een Roemeens arbeidersgezin in een aftandse flat in Rotterdam. Met een gigantische huur, zonder meubels, kleding en eten. De dochter van 8 jaar oud had maar één broek. Een veelgelezen bericht van straatarts Michelle van Tongerloo daarover op LinkedIn leidt ertoe dat er massaal geld en spullen worden ingezameld. Maar daarmee is de achterliggende problematiek nog niet opgelost.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen