Minister Harbers (midden) vorig jaar in Lelystad tijdens een proef met een mobiele installatie om schepen op een milieuvriendelijke manier te ontgassen.
Volledig scherm
Minister Harbers (midden) vorig jaar in Lelystad tijdens een proef met een mobiele installatie om schepen op een milieuvriendelijke manier te ontgassen. © Foto Freddy Schinkel

Minister: verbod op varend ontgassen komt echt niet eerder

Tankerschepen kunnen voorlopig doorgaan met het uitstoten van schadelijke gassen op de grote rivieren. Het is juridisch niet mogelijk om een verbod op varend ontgassen versneld in te voeren, zegt minister Harbers. Het wachten blijft daarom op een verdrag met omliggende landen.

  1. Minister stopt ziekmakende wolken van gas uit tankers: ‘Dit kan niet en wil niemand’
    PREMIUM

    Minister stopt ziekmaken­de wolken van gas uit tankers: ‘Dit kan niet en wil niemand’

    Goed nieuws voor iedereen die wel eens op het water zit en bewoners van dorpen langs rivieren, kanalen en meren. Minister Mark Harbers verwacht dat het ongecontroleerd varend lozen van kankerverwekkende gassen door binnenvaarttankers uiterlijk vanaf volgend jaar verboden is. Dat zei hij in Lelystad, waar hij sprak met allerlei betrokken partijen en een proefinstallatie bekeek die de giftige gassen veilig uit schepen kan halen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen