Miranda Friederichs voor haar woning aan de Groesbeeksedwarsweg.
Volledig scherm
Miranda Friederichs voor haar woning aan de Groesbeeksedwarsweg. © Gerard Verschooten

Miranda komt iedere dag thuis in eigen sprookje aan de Groesbeeksedwarsweg

Mooiste huis van NijmegenIn de serie Het mooiste huis van Nijmegen dit keer een kijkje bij Miranda Friederichs, over Groesbeeksedwarsweg 36.

'Het mooiste huis'
Historische vereniging Numaga en De Gelderlander zoeken ‘Het mooiste huis van Nijmegen’. Iedereen kan hiervoor tot eind augustus een bewoond pand nomineren. In deze rubriek vertellen bewoners over hun - soms door anderen - genomineerde huizen.
Nomineer een huis voor 'Het mooiste huis van Nijmegen'. Stuur een mail met jouw naam, het adres van het huis, een foto van de voorzijde van het huis en een motivatie van maximaal honderd woorden naar: mooistehuisvannijmegen@numaga.nl. Eerdere afleveringen lezen? Klik hier.

,,Kijk mij hier nu toch eens wonen, in één van de mooiste straten van Nijmegen, in zo’n romantisch huis! Met die pittoreske houten dakversiering. Ik kom iedere dag thuis in mijn eigen sprookje.

,,Toen ik hier tien jaar geleden in kwam stond er alleen een casco. Ooit zat er de Volksuniversiteit en tijdens de buurtrenovatie vergaderden mensen van de woningbouwvereniging in dit pand. Ik dacht erover om een eigen kapsalon te beginnen. Tegelijk wou ik weer terug naar Nijmegen-Oost, waar ik het grootste deel van mijn leven had gewoond. Toevallig kwam dit voorbij, een woon-werkpand, in de vrije sector. De buurt was net gerenoveerd, de voorgevels waren blijven staan en daarachter was alles nieuwbouw. Geluidsdicht, geïsoleerd, comfortabel. Tegelijkertijd was de sfeer van de oude buurt behouden.

,,Langzaamaan heb ik alles opgebouwd. Op de bovenverdieping kwamen de woonkamer en de keuken. In het begin stonden de meubels gewoon op de betonnen vloer. Beneden zijn de slaapkamers, de toilet en de douche. Eigenhandig heb ik hier een thuis gemaakt, voor mij en mijn dochter.

Quote

De Groesbeek­sedwars­weg is een geweldige straat, met leuke bewoners en interactie. Als ik in de voortuin zit, komen mensen spontaan een praatje maken

Miranda Friederichs

,,Aan de voorzijde van het huis heb ik mijn eigen kapsalonnetje ingericht. Het was in het begin heel spannend hoor, want die hoge huur moet je wel kunnen opbrengen. Maar het is me gelukt om helemaal op eigen benen te staan. Dat geeft een goed gevoel.

,,Oost is sociaal. De Groesbeeksedwarsweg is een geweldige straat, met leuke bewoners en interactie. Zodra het lekker weer is, zit ik in de voortuin en komen mensen spontaan een praatje maken. Daar kan ik erg van genieten. Omdat ik aan huis werk, kan ik vaak pakjes aannemen voor de buurt. Ik woon in een hoekhuis, daardoor heb ik ook contact met de Vonckstraat.

,,Het is een geweldige plek, met die boom voor mijn deur. Knus. Mijn huis vind ik het allermooiste van Nijmegen, ik ben er gewoon heel trots op! Het is oorspronkelijk uit 1895 of iets later. De toen net opgerichte vereniging Volksbelang heeft hier huizen gebouwd voor geschoolde arbeiders. Best bijzonder, de wijk lag toen een beetje buiten de stad. 

,,Deze hele buurt wordt trouwens nog steeds Volksbelang genoemd. Inmiddels zijn de huizen van Woonwaarts. Het is echt helemaal mijn huissie geworden. Ik hoor hier gewoon en ga hier nooit meer weg!’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.