Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Missers bij aanleg van warmtenet in Nijmegen blijven geheim

updateNIJMEGEN - Bij het besluit voor de aanleg van het warmtenet had het stadsbestuur veel doorzichtiger moeten opereren, was onlangs de conclusie van de Rekenkamer Nijmegen. Als antwoord hebben burgemeester en wethouders de bijbehorende documenten geheim verklaard.

Bewoners van nieuwbouwwoningen in de Waalsprong en het Waalfront zitten tot zeker 2044 vast aan het warmtenet van de Nuon.

Zelfs als zij zelf een warmtepomp installeren en zich laten loskoppelen van het net, moeten zij honderden euro’s per jaar vastrecht betalen aan het energiebedrijf. Hoe heeft de gemeente Nijmegen zo’n contract kunnen afsluiten met de Nuon?

Debat

Tijdens het debat over die vraag mag niet alles gezegd worden, zo willen burgemeester en wethouders van Nijmegen. Zij hebben de bijbehorende documenten geheim verklaard, omdat er financieel en economisch gevoelige informatie in staat. In de vergadering van morgenavond moet de gemeenteraad die geheimhouding nog wel definitief vaststellen.

De PvdA heeft hier bezwaar op. Raadslid Theo de Wit vindt dat iedereen het recht heeft te horen wat er allemaal is misgegaan. De Rekenkamer bracht in november een vernietigend rapport uit over de besluitvorming over de aanleg van het warmtenet, die zij onnavolgbaar en oncontroleerbaar noemt.

Openbaar

De PvdA gaat morgen met een motie proberen de documenten toch openbaar te maken. ,,Voor de energietransitie is het een goede zaak als feiten en afspraken openbaar zijn’’, aldus De Wit. Hij wijst erop dat de nu geheim verklaarde stukken al enkele dagen, per ongeluk, online hebben gestaan. ,,Die konden gewoon door inwoners worden gedownload en enkele mensen hebben daarvan wel kennis kunnen nemen.’’

De afgelopen jaren zijn er veel vragen gerezen bij bewoners en politici over het contract dat de gemeente Nijmegen heeft gesloten met Nuon. Veel bewoners van Nijmegen-Noord zijn verplicht om de energie ervan af te nemen. Dat staat expliciet vermeld in koopcontracten die voor nieuwbouwwoningen in Noord en West worden afgesloten.

De Wit noemt Nuon dan ook ‘monopolist’. ,,Iedere keer weer bij uitbreiding van het warmtenet, dwingt monopolist Nuon de gemeente om subsidies beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld bij de aansluiting van het nieuwe Metterswane. Dat kost bakken met geld, maar hoeveel precies is onduidelijk.’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.