Mitch en zijn baasje Roeland Wessels.
Volledig scherm
Mitch en zijn baasje Roeland Wessels. © EPA

Mitch uit Nijmegen jaagt in Afrika op stropers en ivoor

NIJMEGEN - Ivoorstropers in Mali: opgepast... Want Mitch komt eraan! De Nijmeegse cockerspaniël is als eerste Nederlandse hond opgeleid om het spoor te volgen van afgeslachte olifant naar geroofd ivoor.

Eind deze maand gaat Mitch jagen op ivoorstropers in het Noord-Afrikaanse land Mali. Wereldwijd zijn tot nu toe ongeveer tien ivoorhonden actief, zegt de Nijmeegse dierenarts en eigenaar Roeland Wessels.

Ivoor

Ivoorhonden kunnen de sporen die stropers van ivoor achterlaten ruiken en volgen. Mitch gaat op de motor mee met parkwachters. Zodra zij een afgeslachte olifant vinden, kan de hond de rangers naar de plek brengen waar het ivoor is verstopt.

,,Ivoorhandelaren hebben daarvoor uitgekiende bergplaatsen, die heel moeilijk te vinden zijn. We hopen dat er 'grote jongens' worden betrapt om de ivoorhandel een flinke slag te kunnen toebrengen’’, aldus Wessels.

Quote

Ivoorstro­pe­rij is big business. Er worden enorme bedragen aan verdiend.

Roeland Wessels


Wessels: ,,Ivoorstroperij is big business. Er worden enorme bedragen aan verdiend. Het is serieuze criminaliteit, te vergelijken met wapen- of drugshandel. Mali is een centrum van ivoorjacht. Stropers schieten de zeldzame woestijnolifanten dood en zagen de slagtanden af.’’

Training

Volledig scherm
© EPA

Samen met zijn vrouw en collega-dierenarts Astrid heeft Wessels Mitch gekocht. Samen stellen ze het kostbare dier belangeloos ter beschikking aan de Afrikaanse natuurbeschermingsorganisatie Chengeta Wildlife. Ze vieren daarmee het vijftienjarig bestaan van hun dierenartsenpraktijk.

De cockerspaniël is door hondentrainer Wesley Visscher uit Hoofddorp opgeleid. Visscher heeft veel ervaring met zulke trainingen. Hij leidt bijvoorbeeld ook drugs- en explosievenhonden op voor politie en leger. Visscher kwam in contact met Rory Young, oprichter van Chengeta Wildlife. Wessels: ,,Rory vroeg zich af of een hond ook ivoor zou kunnen ruiken. Mitch is een jaar getraind en kan het nu als de beste.’’

Zo'n jaar training is voor de hond een groot spel, vertelt Wessels. ,,Mitch moest kleine stukjes ivoor zoeken, dat overigens niet van stropers kwam. Als hij het ivoor opspoorde, werd hij uitgebreid beloond met een snoepje of een aai. Zo maakten we het zoeken steeds iets ingewikkelder. Voor Mitch is dat alleen maar leuker.’’

Mitch heeft er een neus voor

Volgens Wessels is Mitch een bijzonder getalenteerde hond. ,,Hij heeft een heel goede neus. Daarnaast werkt hij hard: het is vooral belangrijk dat het dier er plezier in heeft.’’

De hond komt uit een nest met enorm goede neuzen. Zijn broer is onlangs verkocht voor een militaire taak in Irak. ,,Cockerspaniëls zijn klein genoeg om mee te gaan op expeditie’’, zegt Wessels. ,,Ze passen achterop de motor van een ranger.’’

Vijf jaar

Als Mitch succes heeft, staan er in Hoofddorp al twee andere honden klaar voor een ivoortraining. Het is de bedoeling dat de spaniël vijf jaar in Mali blijft werken. ,,Maar het is spannend, want stropers zullen Mitch niet leuk vinden. We lopen kans dat ze hem iets aandoen’’, zegt Wessels.

Het Nederlandse echtpaar blijft eigenaar van de hond, zodat ze het dier altijd kunnen terugeisen als het in Afrika te gevaarlijk wordt.

Mitch ondergaat de komende dagen in Nijmegen de laatste gezondheidschecks. Op 28 juni vertrekt hij met zijn trainer en een vaste, vrijwillige begeleider naar Mali.

Cockerspaniël Mitch krijgt een gezondheidscheck bij dierenarts en eigenaar Roeland Wessels in Nijmegen.
Volledig scherm
Cockerspaniël Mitch krijgt een gezondheidscheck bij dierenarts en eigenaar Roeland Wessels in Nijmegen. © ANP

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.