Volledig scherm
Schrijfster Francine Oomen (links) wordt geïnterviewd door Alma Mathijssen tijdens het Boekenfeest. © Bert Beelen

Moeders gratis binnen op Boekenfeest in de Vereeniging

NIJMEGEN - Het Nijmeegs Boekenfeest in de Vereeniging met thema ‘de moeder de vrouw’ werd zaterdagnacht tot in de kleine uurtjes gevierd. Onder anderen Jan Siebelink en Joke van Leeuwen waren te gast. Bezoekers konden hun moeder gratis mee naar binnen nemen. 

Schrijvers, dichters, journalisten, tekenaars, muzikanten, filosofen, acteurs en dj’s waren van de partij. Vrouwen uit de wereldgeschiedenis, lofzangen op moeders, seksualiteit en gender in de kunsten en de maatschappij, de keerzijden van het ouderschap en het gevaar van vooroordelen kwamen aan bod op de ‘moeder aller boekenfeesten’. 

De overgang

Schrijfster Francine Oomen was in een interview met Alma Mathijsen open over de overgang, waarover ze het boek Oomen stroomt over schreef en tekende. De worsteling met haar innerlijke stem ‘Tang’ kwam aan bod. ,,Je praat lariekoek, zegt zij. Maar Kloek, haar tegenhanger, zegt: je praat coherent.”  Ook mannen komen in de overgang, vertelde Oomen. ,,Die kunnen ook symptomen hebben: breinblubber, opvliegers, een strandbalbuik en mannentieten.” Conclusie was hoe dan ook: de overgang is níet het voorportaal van de dood.

Niet iedereen is blij met het thema van de Boekenweek en het Boekenfeest. ,,Een belachelijk thema”, zegt de Nijmeegse Elly Nelissen (77). ,,Els Kloek, historica,  noemde dat net. Mannen zeiden ‘Ik ga naar moeder de vrouw’ als ze in de kroeg zaten en genoeg op hadden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.