Bij de herdenking bij het monument de Oversteek was Burriss samen met Megellas nog wel aanwezig.
Volledig scherm
Bij de herdenking bij het monument de Oversteek was Burriss samen met Megellas nog wel aanwezig. © William Moore

Moffatt Burris, held van de Waaloversteek, overleden

NIJMEGEN - Paratrooper Moffatt Burriss, betrokken bij de heldhaftige Waaloversteek op 20 september 1944, is vrijdag op 99-jarige leeftijd overleden. 

De gezondheid van Burriss was al langer broos. In september 2017 moest hij verstek laten gaan bij de herdenkingen van de vriendschapsband Nijmegen-Albany en van Operatie Market Garden. Hij liet toen wel weten er graag bij te zijn geweest. 

Dat deed hij in een videoboodschap aan de Stichting Friendship Albany Nijmegen (FAN), die de herdenking organiseerde. Daarin vertelde hij te  hopen nog een keer naar Nijmegen te komen, als hij 100 is. Dat mag dus niet zo zijn. 

Stadspenning

In 2009 ontving Burriss samen met James Megellas de Zilveren Stadspenning van de gemeente Nijmegen uit handen van toenmalig burgemeester Thom de Graaf. De onderscheiding was bestemd voor de hele 82e Airborne Division.

In 1944 roeiden 260 Amerikaanse bevrijders in canvas bootjes onder zwaar vijandelijk vuur de Waal over om de strategisch belangrijke Waalbrug bij Nijmegen op de Duitsers te veroveren. De operatie lukte, maar 48 mannen kwamen om het leven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.