Volledig scherm
Een lachgasverkoper in Nijmegen. © Tom Hessels

Mogelijk nog dit jaar verbod van handel in lachgas op straat en in cafés in Nijmegen

NIJMEGEN - In Nijmegen komt naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar een verbod op het venten van lachgas en de verkoop ervan in horeca. Ook gaat lachgas tijdens grote, Nijmeegse evenementen in de ban.

Dat zegt burgemeester Hubert Bruls. ,,We bewandelen de nette weg: nog vóór het einde van het jaar leggen we aan de gemeenteraad een wijziging voor van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening, SF) die een dergelijk verbod mogelijk maakt.”

Gebruik neemt schrikbarend toe

Het gebruik van lachgas door jongeren maakt een schrikbarende stijging door, zo constateerde kennisinstituut Trimbos onlangs. Door lachgas te inhaleren, wordt de toevoer van zuurstof naar de hersenen korte tijd afgekneld. Dat zorgt voor een korte, maar hevige roes. Uit steeds meer rapportages blijkt dat veelvuldig gebruik van lachgas schadelijk is. 

Een totaalverbod op het gebruik van lachgas is vooralsnog niet aan de orde. Volgens Bruls moet dat landelijk aangevlogen worden. ,,Je ziet nu dat verschillende gemeentes bij elkaar haasje over springen met het verbieden van lachgas. Maar het is natuurlijk niet zo dat de lachgas in Nijmegen minder schadelijk is dan in Apeldoorn. Daarom zou in de toekomst één lijn getrokken moeten worden.”

Pleidooi

CDA-gemeenteraadslid Marjolijn Mijling pleitte de afgelopen maanden veelvuldig voor een verbod op lachgas en haalde de kwestie ook deze week aan tijdens de gemeenteraadsvergadering. Mijling: ,,Ik ben heel blij dat Bruls nog dit jaar de APV wil wijzigen. Het besef dat lachgas heel slecht voor je kan zijn, is er bij veel jongeren immers nog steeds niet.”

Quote

Het besef dat lachgas heel slecht voor je kan zijn, is er bij veel jongeren immers nog steeds niet

Marjolijn Mijling, Raadslid CDA

Op dit moment zijn er meerdere café’s in Nijmegen waar lachgas aan de bar wordt verkocht. Ook rijden tijdens stapavonden in Nijmegen zogenaamde lachgaskoeriers rond met bakfietsen. Zij verkopen lachgasballonnen aan uitgaanspubliek. Onlangs lieten de lachgaskoeriers aan deze krant weten niet van plan te zijn te stoppen met hun handel, zelfs als dat verboden wordt. Mijling: ,,Ik hoop dat de politie hier stevig op gaat handhaven.”

Eerder deze week kwam de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch met een soortgelijk verbod. In die stad is gekozen voor een andere aanpak: Marcouch stelt dat op grond van de wet Milieubeheer een verbod mogelijk is. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten gold ten slotte dit jaar ook al het verbod op het gebruik van lachgas in de stad.  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.