Mogelijk toch kans op PVV-achtig geluid in Nijmegen

NIJMEGEN -  Kunnen Nijmegenaren straks via de achterdeur tóch stemmen op een 'PVV-achtige' partij?

Volledig scherm
Tineke Poortinga. © Eigen foto

Het begint erop te lijken. De partij OPA doet namelijk weer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen, net als vier jaar geleden. Destijds wist lijsttrekker Tineke Poortinga geen potten te breken (slechts 261 stemmen, lang niet genoeg voor een raadszetel), maar inmiddels zit ze namens de PVV als Statenlid in het Gelders provinciebestuur.

In gesprek

De PVV zelf doet niet mee in Nijmegen, wel in Arnhem. OPA, begonnen als Ouderen Politiek  Actief maar inmiddels omgedoopt tot de 'bredere partij' Onafhankelijk Politiek Advies, wil graag dat PVV-'er Poortinga opnieuw de kar trekt. ,,We zijn intensief met haar in gesprek", zegt Dick Schouw, de landelijke secretaris van OPA.

Poortinga laat desgevraagd weten dat ze inderdaad benaderd is voor deelname aan de Nijmeegse verkiezingen onder de vlag van OPA. Eind van de maand zal ze pas helderheid bieden over een eventuele politieke dubbelrol. ,,Ik kan er nu nog niks over vertellen." 

Enkele raadszetels

Volgens Schouw heeft zijn partij al eerder met Geert Wilders gesproken over samenwerking bij de lokale verkiezingen. OPA is sinds 2014 in 23 gemeenten actief. Schouw denkt dat OPA met PVV-Statenlid Tineke Poortinga als kandidaat in Nijmegen voor een verrassing kan zorgen. ,,Enkele raadszetels moeten dan haalbaar zijn." 

In het verleden hebben partijen aan de uiterste rechterkant van het politieke spectrum, zoals de Nederlandse Volks-Unie, overigens altijd slecht gescoord bij de lokale verkiezingen in Nijmegen. Ze haalden de laatste decennia geen raadszetels in de stad. Bij de laatste landelijke verkiezingen (maart 2017) haalde de PVV 9,6 procent van de stemmen in Nijmegen; de partij van Wilders doet het vooral goed in stadsdeel Lindenholt.

Veertien partijen

In totaal doen zeker veertien partijen in Nijmegen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Dat zijn er evenveel als in 2014 en in 2010. Op 5 februari moeten al die partijen hun lijsten officieel indienen. Dan kunnen zich ook nog groepen aanmelden die alleen onder een lijstnummer meedoen (Lijst 15). 

Nu tien partijen in raad

In de Nijmeegse gemeenteraad zijn nu tien partijen vertegenwoordigd. Buiten OPA hebben zich intussen de SP, Groenlinks, D66, de PvdA, de VVD,  Gewoon Nijmegen, CDA, Stadspartij De Nijmeegse fractie, VoorNijmegen.nu, 50PLUS, de ChristenUnie, de Partij voor de Dieren en de nieuwe seniorenpartij Ouderen Belangen Nijmegen gemeld.

De laatste twee partijen doen voor het eerst mee in Nijmegen. VoorNijmegenNu is de partij van het raadslid Paul Euigenhuijsen die zich enkele jaren geleden afsplitste van de VVD. 50PLUS is de opvolger van de seniorenpartij VSP. Die laatste partij is recent opgegaan in de landelijke ouderenpartij.

De ChristenUnie probeert al sinds 2010 tevergeefs een raadszetel te veroveren. Verder dan een 'halve zetel qua stemmen' is de partij nog nooit gekomen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.