Volledig scherm
Gezicht op het Valkhof in Nijmegen van schilder Aelbert Cuyp uit 1658. © Dordrechts Museum

Mooiste schilderij van de Nijmeegse burcht Het Valkhof voor het eerst naar Nederland

NIJMEGEN - Een meesterwerk van schilder Aelbert Cuyp (1620-1691) uit 1658, met daarop duidelijk zichtbaar de Valkhofburcht inclusief donjon, komt in september voor het eerst naar Nederland. Maar ‘Gezicht op het Valkhof’ is niet te zien in het Valkhof Museum van Nijmegen maar in het Dordrechts Museum, in de geboorteplaats van de schilder. 

Het topstuk is ‘het mooiste schilderij van het Valkhof’, volgens conservator Sander Paarlberg van het Dordtse museum. ,,Ik heb er voor gestaan, het is zeer indrukwekkend.”

Het werk is het pronkstuk van een grote tentoonstelling die van 27 september tot 14 maart 2021 is ingericht vanwege het 400ste geboortejaar van Cuyp in het Dordrechts Museum.

Privé-bezit

Sinds eind achttiende eeuw is Cuyps meesterwerk in bezit van de hertogen van Bedford en wordt normaal gesproken geëxposeerd op het landgoed Woburn Abbey.

Dat Engelse landgoed herbergt een van de belangrijkste schilderijencollecties in privé-bezit en wordt vanaf begin dit jaar gedurende anderhalf jaar flink gerenoveerd. Daarom is er gelegenheid om ‘Gezicht op het Valkhof’ eenmalig uit te lenen.     

In principe wordt het werk niet uitgeleend

Al vijf jaar lang reist conservator Paarlberg de wereld af in voorbereiding op de grote Aelbert-Cuyp-tentoonstelling. Op die expositie zijn een dertigtal belangrijke werken te zien die het Dordrechts Museum in bruikleen krijgt van onder meer musea in Londen (National Gallery), Edinburgh en Washington.

Het meest enthousiast is hij over de komst van ‘Gezicht op het Valkhof’ dat al meer dan tweehonderd jaar in bezit is van de hertogen van Bedford.

Niet lukken

,,Dit werk is niet eerder tentoongesteld in Nederland”, vertelt Paarlberg. ,,Er is wel een kleinere versie van het tafereel, op paneel, te zien geweest. Twee jaar geleden gingen we naar Woburn Abbey in Engeland, met een grote privé-collectie. We gingen echt voor ‘Gezicht op het Valkhof’.’’

,,We dachten vooraf: het gaat toch niet lukken om dat los te praten. In principe wordt dat werk nooit uitgeleend, maar we wilden het in ieder geval proberen. Maar toen we aan het praten waren, hoorden we dat de abbey tijdelijk ging sluiten omdat er een grote renovatie noodzakelijk was.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.