Volledig scherm
PREMIUM
Nijmegenaren brengen in het laatste oorlogsjaar heel wat tijd door in schuilkelders. Dit is het toevluchtsoord bij het Canisius College. © Regionaal Archief Nijmegen

Muisstil en doodsbang in de schuilkelder van Smit-Trafo verstoppen voor vluchtende, Duitse soldaten

NIJMEGEN - De grootscheepse herdenking van 75 jaar bevrijding die ophanden is, maakt veel herinneringen los. ,,De angst, de onzekerheid en de armoede. Ik begrijp niet dat mensen nu klagen.’’ 

Dit was het angstigste moment. Meer dan honderd mensen uit het Willemskwartier in Nijmegen zaten muisstil in de schuilkelder onder de transformatorenfabriek aan de Groenestraat terwijl vlakbij, via het spoor, de Duitsers op de vlucht waren voor de geallieerde troepen.

,,We waren zo bang dat ze ons zouden ontdekken en uit kwaadheid een handgranaat in de kelder zouden gooien’’, zegt Nelly Vergeer. ,,We mochten absoluut geen geluid maken. Later was ik altijd bang opgesloten te raken. In mijn vorige appartement had ik het liefst de deur open, anders kreeg ik het doodsbenauwd. Dat heb ik aan de oorlog overgehouden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.