Volledig scherm
Stichting De Basis heeft het oude Doornroosje-pand gekocht van de gemeente Nijmegen. Op de voorgrond bestuursleden Cok Buijs en Paul van Buul. © Gerard Verschooten

Muziekbroedplaats De Basis kan van start: oud Doornroosje-pand aangekocht

NIJMEGEN - De Basis, de stichting die in Nijmegen een creatieve broedplaats voor popmuziek ontwikkelt, kan van nu echt van start gaan. De gemeente Nijmegen verkoopt aan deze organisatie  het pand aan de Groenewoudseweg, bekend als het oude Doornroosje.

De gemeente stelt als voorwaarde dat de oude school alleen voor dit doel mag worden benut. Ander gebruik mag alleen met toestemming van het stadsbestuur.

De Basis gaat er een werkplek creëren voor ambitieuze artiesten en muziekondernemers. Het moet een toonaangevende muzikale broedplaats worden met repetitieruimtes, studio’s, een café, kantoren en een gastenverblijf.

Voor beginnende muzikanten is er een tekort

Nijmegen is een stad waar popmuziek populair is en er zijn veel podia en festivals waar bands optreden. Maar voor beginnende muzikanten is een tekort aan faciliteiten en speelplekken. De Basis gaat talentontwikkelaars en - muziekmakelaars een kantoorplek bieden, muzikanten kunnen er repeteren contact leggen met professionals.

Daarnaast zorgen de talentmakelaars binnen de genres dance, urban en pop voor podia en helpen ze muzikanten op weg. Een paar voorbeelden: de popmakelaar organiseert muzikantencafés waar kennis wordt uitgewisseld en de dancemakelaar werkt aan een online radiostation. 

Nu de eigendomsoverdracht rond is, kan worden gewerkt aan vergunningen en een verbouwingsplan. Daarbij moet de aannemer aan de slag terwijl het pand wordt gebruikt. Want Nijmeegse bands als De Staat, Black Bottle Riot en Waltzburg repeteren er al en nemen er muziek op. De verbouwing gaat dit jaar van start en moet in 2021 afgerond zijn.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.