Volledig scherm
Wie onder de 18 is mag geen alcohol krijgen en drinken. © Beeld Werkt

Mysteryguest én psycholoog
observeren in voetbalkantine

NIJMEGEN -Jonge mysteryguests én gedragspsychologen gaan de komende maanden geregeld de voetbalkantines van twaalf Nijmeegse voetbalclubs bezoeken. Doel: checken of barmedewerkers alcohol schenken aan minderjarigen. Daarbij letten ze er vooral op of aan iedereen onder de 25 jaar, zoals de regels voorschrijven, om een ID-kaart wordt gevraagd.

Zolang de speciale mysteryguests en gedragspsychologen actief zijn, schort de gemeente Nijmegen haar eigen controles met toezichthouders op. Burgemeester Hubert Bruls geeft de clubs zo de kans om, met hulp van de psychologen, zelf orde op zaken te stellen. Onder meer door de vaak vrijwillige barmedewerkers beter op te leiden.

Boete

De gemeente Nijmegen heeft de afgelopen jaar een aantal malen fors opgetreden tegen voetbalclubs die betrapt werden op het niet goed naleven van de alcoholregels. Negen clubs kregen begin dit jaar na een onverwacht bezoek een boete opgelegd van 1.300 euro. Omdat ze te weinig naar de ID-kaarten van jongeren hadden gevraagd. In vier keer werd zelfs, na een herhaalde overtreding, de kantine voor twee weken gesloten. Veel politieke partijen in Nijmegen vonden die aanpak te streng.

Zelf inhuren

Afgesproken is nu dat de voetbalclubs zélf gedragspsychologen en mysteryguestst van het Nijmeegse bureau Objectief inhuren. Het bureau voert in heel Nederland campagnes om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Ook is Objectief betrokken betrokken bij de landelijke NIX18-campagne (niet drinken onder de 18). De Nijmeegse voetbalclubs leggen allemaal 700 euro op tafel voor de inzet van de medewerkers van Objectief.

Feedback

De medewerkers van Objectief letten bij hun bezoeken in de clubs onder meer op de inrichting van de kantines, de houding van het barpersoneel, de wijze waarop ze jongeren aanspreken en de aanwezigheid van bijvoorbeeld informatiemateriaal over de gevolgen van alcoholgebruik door jongeren. Ze geven de barmedewerkers na een bezoek ook nog dezelfde dag feedback.

Registratie

Ze registreren ook eventuele overtredingen. Worden die geconstateerd, dan wordt de mysteryguest (een jongere) ook versneld een tweede keer ingezet. Bij drie overtredingen wordt het bestuur van de Federatie van Amateurvoetbalclubs Nijmegen (FAN) ingeschakeld. Die moet dan in actie komen tegen de overtreders. De voetbalclubs hebben met die afspraak ingestemd.

Inzicht

Burgemeester Bruls heeft wel geëist dat hij na een half jaar inzicht krijgt in de rapporten van Objectief. Blijkt daar uit dat clubs toch consequent de alcoholregels overtreden, dan gaat hij er ook zelf weer direct controleurs op af sturen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.