Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Paul Rapp

Na corona tweede crisis in de zorg: ‘Er zullen extreme wachttijden ontstaan’

NIJMEGEN - Ná de coronacrisis moeten we rekening houden met een tweede crisis in het gezondheidszorg. Alle behandelingen die nu zijn uitgesteld, moeten namelijk op enig moment weer gestart geworden. En dat in een situatie dat de aanslag die de coronacrisis op de ziekenhuizen betekent nog lang niet uitgewerkt is.

,,Er zullen extreme wachttijden ontstaan‘’,  vreest Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie aan het Radboudumc en medisch manager (infectiepreventie) bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Nog lang zal alles wat maar even kan wachten uitgesteld worden.

,,Wij spreken met de ziekenhuizen over plannen om dit weer te herstellen. Maar die disbalans, laat ik daar eerlijk in zijn, die blijft nog een poos bestaan’’, zegt ook Ronnie van Diemen-Steenvoorde,  inspecteur-generaal  van de gezondheidsinspectie.

Quote

Hier heeft de zorg nog het hele jaar last van

Uit grafieken die gezondheidsdienst RIVM presenteerde, blijkt dat de bezetting van de ic‘s pas half juli weer zakt onder de gebruikelijke capaciteit, die 1150 plaatsen bedraagt. Rond 1 mei is naar verwachting de piek in het aantal ic-opnames: alleen al voor coronapatiënten zijn dan 2400 ic-plekken nodig zijn, naast enkele honderden voor andere ernstig zieken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.