Volledig scherm
In bed nog bezig zijn met social media zorgt voor slaapstoornissen. © Roos Koole/ANP

Naar bed gaan met mobiel veroorzaakt slaapstoornissen

NIJMEGEN - Jongeren die de halve nacht op een mobieltje kijken. Het gebeurt meer en meer. De gevolgen worden ook zichtbaar en die kunnen ernstig zijn. Twintig procent van de pubers en jong volwassenen kampt met lichamelijke klachten als gevolg van overmatig en langdurig gebruik van sociale media.

Het aantal jongeren dat met klachten als slaapstoornissen, concentratieverlies en hoofdpijn medische hulp zoekt neemt flink toe.

Catharina Ziekenhuis
Dat zegt kinderneuroloog Hans Vles, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Twee dagen per jaar ziet hij in het Catharina Ziekenhuis jonge patiënten. Ook kinderarts en somnoloog (slaapdeskundige) Nele Vandenbussche, verbonden aan Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze, merkt dat het aantal kinderen dat kampt met ernstige slaapproblemen als gevolg van overmatig gebruik van sociale media toeneemt. "Ik zie jaarlijks 250 nieuwe patiënten met slaapstoornissen. Daarvan heeft dertig tot veertig procent een relatie met beeldschermgebruik."

Verslaafd
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat zeventien procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar zich verslaafd noemt aan sociale media. De meeste jongeren besteden daar dagelijks een tot drie uur aan, blijkt uit het onderzoek Belevingen. Veertien procent van de meisjes en zes procent van de jongens zegt dagelijks meer dan vijf uur te internetten. Volgens 47 procent van de jongeren hebben sociale media een negatieve invloed op hun leven. Ze kunnen zich minder goed concentreren, slapen slechter of presteren slechter op school.

Schade
Blijvende schade aan de hersenen lijkt niet aan de orde, zegt Vandenbussche. Maar ze houdt daarbij wel een slag om de arm, want langdurig onderzoek is er nog niet naar gedaan. Maar een scholier die van vwo naar vmbo afzakt als gevolg van schermgebruik ondervindt daar natuurlijk wel voor altijd de gevolgen van. Vles ziet een patroon door de jaren heen: „In mijn jeugd had je nozems: Nederlandse onderdanen zonder enig moraal. Nu heb je tozems: telefoongebruikers zonder enig moraal.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.