Volledig scherm
Bij dit beeld van Jac Maris op Plein 1944. Bij dit monument komt de plaquette met de namen van de Nijmeegse soldaten die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog © Rob Jaspers

Namen gesneuvelde Nijmeegse soldaten WOII bij monument op Plein 1944

NIJMEGEN - Als het aan het CDA, de VVD en de Stadspartij DNF ligt steunt Nijmegen het initiatief om op Plein 1944 bij het oorlogsmonument van Jac Maris een plaquette te plaatsen met alle namen van de Nijmeegse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. Het zou om zo'n tachtig personen gaan

Wethouder Ben van Hees vindt het ook een prachtig initiatief. Hij is bereid om er 5.000 euro voor uit te trekken. Woensdagavond wordt het idee besproken met de andere politieke fracties. Als een meerderheid van de raad ja zegt, dan wil Van Hees de erelijst met namen voor de dodenherdenking van 4 mei 2019 laten plaatsen.

De drie initiatiefnemers, zelf geïnspireerd door een oproep van enkele Nijmegenaren onder wie Fredrik Willems, zetten zelf in op plaatsing voor de komende dodenherdenking al. Maar Van Hees vreest dat dit niet haalbaar is. 

De wethouder vindt het van groot belang dat eerst nauwkeurig uitgezocht welke militairen gesneuveld zijn. ,,De lijst moet  correct en volledig zijn." Hij wil ook dat omgekomen soldaten uit Lent, Ressen en Oosterhout op de plaquette komen.

Monument 

Het beeld van Jac Maris op Plein 1944 is een monument  ter nagedachtenis aan de militairen uit het Rijk van Nijmegen die zijn gesneuveld tijdens de laatste wereldoorlog.  Het is een beeld van een soldaat die neerknielt bij een gewonde soldaat. Het staat al sinds 1951 op het plein. In 2014 is het vervangen door een replica omdat het oorspronkelijke beeld te zeer beschadigd was. 

Nijmegen heeft eerder ook steun geboden aan de plaatsing van een plaquette op het Kitty de Wijzeplein met de namen van alle vermoorde Nijmeegse Joden. Ook liggen in de binnenstad 800 herinneringsplaatjes met de  namen van de slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944, een particulier initiatief gesteund door het 4&5 mei comité.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.