Volledig scherm
De brand op de Overasseltse en Hatertse Vennen. © Persbureau Heitink

Natuurbranden teisteren de regio tijdens gortdroog paasweekend

ARNHEM - In het warme, gortdroge paasweekend is de regio opgeschrikt door een fiks aantal grote en minder grote natuurbranden. Onder meer in Nijmegen, delen van het Land van Cuijk, Arnhem en Ede moesten brandweerlieden uitrukken om het vuur te blussen.

De brandweer is niet verbaasd over de vele branden. ,,Dit is dé tijd voor brandjes aan bermen en bossen. Er is heel veel droogte, ook de bomen staan nog niet vol in bloei. Een brand ontstaat dan snel. Vorig jaar zomer zagen we door de droogte ook veel meer branden”, zegt Lukas Vermeulen, officier van dienst van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Meest hevige brand

De meest hevige brand ontstond in de nacht van zondag op maandag. Een deel van de Overasseltse en Hatertse Vennen tussen Nijmegen, Alverna en Overasselt brandde af. Daar ontstonden twee brandplekken, die bij elkaar de grootte hadden van een voetbalveld. De brandweer heeft de oorzaak vooralsnog niet weten te achterhalen.

Vermoedelijk is de beschadigde heide binnen een paar jaar weer hersteld, zegt boswachter Tom van Uden van Staatsbosbeheer. ,,Door de droogte heeft het vuur zich snel uitgebreid. Vorig jaar was er ook al een heidebrandje. Maar de natuur zal zich vanzelf herstellen. Dat zal wel een tijd duren.”

Quote

De natuur zal zich vanzelf herstellen. Dat zal wel een tijd gaan duren

Tom van Uden, Boswachter

Extra waakzaam

Volledig scherm
Een van de brandhaarden langs het spoor in Ede. © Luke Beens/Persbureau Heitink

Door de droogte geldt code oranje en is de brandweer extra waakzaam op branden in de natuur. Ook rukt de brandweer met meer materieel uit, als er sprake is van een natuurbrand. ,,We gaan op natuurbranden niet met één brandweerwagen af, zoals normaal gebruikelijk is. We zetten juist extra voertuigen in en er gaat standaard een waterwagen mee. Ook nemen we speciale materialen mee om het vuur sneller te bestrijden”, zegt Vermeulen.

De brand van zondagnacht was de zoveelste natuurbrand die dit weekend ontstond in de regio. Zaterdagavond ontstonden er nog grote problemen met het treinverkeer. Dat liep fikse vertragingen op door brandhaarden langs de spoorlijn bij Ede en Bennekom. Brandweerlieden hadden daar grote moeite de locaties te bereiken. Diezelfde avond liep ook het treinverkeer vanuit Winterswijk vertraging op door een veenbrand langs het spoor.

Fikse branden

Ook in het Land van Cuijk waren fikse branden. Zo ontstond er zondag en vrijdag een bosbrand in Boxmeer. Behalve daar ontstonden er zaterdag natuurbranden in Maashees, Sambeek en Sint Agatha. De bosbrand van Boxmeer van zondag en de brand in Sambeek zijn volgens de politie vermoedelijk aangestoken.

Verder was er zaterdagavond laat een grote brand in een Arnhems bosgebied, eerder op de dag al een kleinere brand op de Arnhemse heide. Een voorbijganger stuitte zaterdag op een brand in het bos in Heelsum

Volledig scherm
Een van de branden in Boxmeer. © SK-Media
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.