Volledig scherm
De Sterrenberg op een oude ansichtkaart.

Natuurclub sleept vastgoedmagnaat voor de rechter om uitkijktoren Beek

BEEK - De Stichting tot Behoud van Monument en Landschap stapt naar de rechter om herbouw van de uitzichttoren op de Sterrenberg in Beek af te dwingen.

Nog voor 1 december zal de dagvaarding daartoe uitgaan. „Wij hebben een contract met Raf Terwindt (eigenaar/bewoner van de Sterrenberg, TM). Daarin staat dat hij de uitzichttoren zal herbouwen. Daar willen wij hem aan houden", zegt Toon de Jong, de voorzitter van Monument en Landschap.

Overeenkomst
Ook wethouder Erik Weijers van Berg en Dal vindt dat de toren herbouwd moet worden, zoals Terwindt destijds niet alleen met Monument en Landschap maar ook met de voormalige gemeente Ubbergen overeenkwam. Weijers wil daarover in gesprek met Terwindt.

Belofte
Even terug in de geschiedenis: De uitzichttoren werd in 2007 gedemonteerd en naar een Nijmeegs constructiebedrijf gebracht. Op die plek bouwde de Nijmeegse vastgoedmagnaat Terwindt vervolgens een Toscaanse villa na een compromis te sluiten met de Ubbergse gemeenteraad: De villa mocht er alleen komen als hij een eindje verder op De Sterrenberg de uitzichttoren zou herbouwen en die een aantal dagen per jaar voor het publiek zou openstellen. Terwindt beloofde destijds – zwart-op-wit aan de gemeente én apart aan de stichting – dat hij dat zou doen.

Verdwenen
Terwindt heeft de Stichting tot Behoud van Monument en Landschap en de gemeente laten weten dat niet meer van plan te zijn, zegt advocaat Govert Janssen van Monument en Landschap. „Terwindt zegt dat het niet kan, want de toren is er niet meer”, aldus Janssen. De toren belandde in maart 2013 namelijk op de schroothoop. Het Nijmeegse constructiebedrijf waar de onderdelen van de toren lagen opgeslagen, ging in 2013 failliet. Ondanks waarschuwingen van onder meer de curator werden de onderdelen van de toren door een oud ijzerhandelaar, naar het schijnt per ongeluk, meegenomen en vernietigd.

Eigen verantwoording
Advocaat Janssen wijst erop dat de oorspronkelijke tekeningen van de toren beschikbaar zijn. „Meneer Terwindt was verantwoordelijk voor de toren. Ook wij hebben hem toen gewaarschuwd: 'zorg dat je de toren veiligstelt'. Bovendien is het tamelijk gebruikelijk om replica's te bouwen: kijk maar naar de Thornsche molen.”

Raf Terwindt was niet te bereiken voor een reactie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.