Volledig scherm
Het Natuurmuseum Nijmegen verhuist vanaf begin oktober naar De Bastei aan de Waalkade. © Erik van 't Hullenaar

Natuurmuseum na 40 jaar weg uit oude synagoge

NIJMEGEN - Het weekend van 30 september en 1 oktober is het laatste weekeinde voor het Natuurmuseum Nijmegen in de voormalige synagoge in de Gerard Noodtstraat. Zondag 1 oktober draait wethouder Bert Velthuis rond 16.00 uur de deur van het museum daar definitief op slot.

De medewerkers beginnen daarna met het inpakken van alle expositiespullen en het archief. Het museum verhuist naar de nieuwe locatie aan de Waalkade. Volgend jaar opent daar in De Bastei het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie. Het museum werkt daar samen met onder meer Staatsbosbeheer en het IVN.

Nieuwe bestemming

40 jaar lang zat het Natuurmuseum in de oude synagoge. Het gebouw is eerder aangekocht door ontwikkelaar Ton Hendriks. De nieuwe bestemming is nog onbekend. Enkele jaren geleden presenteerde Nijmegenaar Jem van den Berg een plan om in de synagoge een Joods centrum te vestigen , een plek voor lezingen, concerten en exposities. Het is niet duidelijk of dit initiatief nog kans van slagen maakt. De synagoge is een rijksmonument.

Tussen 1913 en 1940 was de synagoge het religieuze hart van de Joodse gemeenschap in de stad. De Duitsers verwoesten het in de Tweede Wereldoorlog. De Joodse gemeenschap heeft sinds 2000 een synagoge in de Nonnenstraat.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.