Nazima Shaikh: 'ik zat zelfs bij de majorettes'

De Nieuwe MarikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Nazima Baghari Shaikh (1974), Nimweegse moslima.

Volledig scherm
Nazima Shaikh © Sara Donkers

,,Ik werd geraakt toen Sybrand Buma zei dat de Nederlandse maatschappij is gebaseerd op joods-christelijke waarden. En ik dan?, was mijn eerste reactie. Dit is ook mijn land, mijn stad. Ik ben er geboren en leef er al veertig jaar. Wij hebben heel lang in Brakkenstein gewoond, katholieker kan bijna niet. Wij waren een met de buurt, hoorden erbij, voelden ons compleet opgenomen. Ik deed ook mee. Zat bij de scouting, de majorettes en korfbal. Nu is ineens mijn moslimidentiteit heel belangrijk. Dit verhaal heb ik een paar weken geleden verteld in een speech bij de Womens March op Plein 1944.

,,Mijn vader komt uit Mumbay, India. In 1947 moest hij als moslim gedwongen verhuizen naar Pakistan toen India onafhankelijk werd. Zijn achternaam was eigenlijk Bagkari maar hij veranderde die in Shaikh, een soort Jansen in Pakistan. Zo viel hij niet op. Mijn moeder is in de jaren zestig vanuit Suriname naar Nederland gekomen. Ik draag dus veel culturen in me: India, Pakistan, Suriname en Nijmegen. Ik ben trots op alle vier.

,,Mijn vader stierf jong, hij was 39 jaar. Een hartaanval op zijn werk. Hij was drukker bij De Gelderlander. Ik was 12 en de oudste van drie dochters en een zoon. Mijn moeder stond er alleen voor en werd hoofd van het gezin. Ze werd zelfstandig, onafhankelijk en haalde de moedermavo. 

Quote

Mijn moeder stond er alleen voor en werd hoofd van het gezin

,,We waren wel heel erg trots op haar toen we met ons vieren bij die diploma-uitreiking waren. Ik ben een humanistische moslima, niet orthodox-traditioneel. Ik ga regelmatig naar begraafplaats Jonkerbos, daar ligt mijn lieve vader en nog zo’n dertig andere bekenden. Als traditionele moslimvrouw mag ik daar eigenlijk niet komen. Ik voer er een rituele wassing uit, voordat ik de overledenen ga begroeten.

,,Ik ben net deze week fractievolger geworden voor GroenLinks en ik heb een nieuwe rol gekregen in huurdersvereniging Accio van woningcorporatie Talis. Ik hou van Nijmegen en ben graag maatschappelijk actief en dat ben ik al sinds mijn vijftiende. Voor de foto heb ik deze traditionele Indiaas-Pakistaanse shalwar kameez aangetrokken. Die draag ik op hoogtijdagen. Daarin voel ik me sexy, stoer en vrouwelijk, chique en elegant.’’ 

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.