Volledig scherm
PREMIUM
Het rapportcijfer van 'de spreker' Barack Obama: een 8. © AP

Nederlanders geen begaafde sprekers: leer de trucs van Obama, Thatcher en zelfs Goebbels

Nederlanders zijn geen begaafde sprekers. Dat moet snel veranderen, vinden hoogleraar antieke retorica Bé Breij en haar collega Yvette Linders. Barack Obama, Margaret Thatcher en Joseph Goebbels (lees onderaan het artikel hun rapport) worden als voorbeeld aangehaald.

Nijmegen krijgt een nieuw kenniscentrum voor retorica ofwel welsprekendheid. In Peitho, dat vanmiddag wordt geopend, worden openbare lezingen en cursussen gehouden, bijvoorbeeld over de aanstaande tussenverkiezingen in de Verenigde Staten.

Volledig scherm
Bé de Breij, hoogleraar Antieke Retorica © RU / Suzan Zanders

,,We willen bezoekers verleiden tot meer sprekende overtuigingskracht'', zegt hoogleraar Breij. Dat is waar retorica volgens haar in de kern om draait. ,,Op een talige manier invloed uitoefenen op het handelen en denken van medemensen.''

De hele samenleving is ervan doordrenkt, zegt ze. Door social media, fake news, 'gestuurd' nieuws en het beledigende 'reaguren' op internet ook nog eens actueel als wat. Dus het kan wat aandacht gebruiken. ,,Een dokter moet goed kunnen spreken om duidelijk te maken hoe de patiënt het beste zijn medicijn kan innemen'', legt ze uit waarom welsprekendheid ook in het dagelijkse leven belangrijk is. ,,Op de preekstoel kan een pastoor zieltjes winnen. Advocaten en rechters kunnen alleen maar goed functioneren, als ze argumenten van alle kanten kunnen bekijken en beoordelen.''

De Nederlander is niet zo goed in retorica, , zegt hoogleraar antieke retorica Bé Breij. Premier Mark Rutte zakt door het ijs, ook Geert Wilders is maar een matige spreker en Trump is zelfs 'bagger'. Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls is daarentegen een spreker.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.