Volledig scherm
PREMIUM
Ballen gooien met een blinddoek voor en een bokshandschoen aan. © Paul Rapp

Nepwonden maken en geblinddoekt ballen gooien: dit was de vuurwerkpreventieles op het Pro College

NIJMEGEN - Zorgen dat je al je vingers nog hebt na de jaarwisseling. Daarvoor werd maandag een lesje vuurwerk gegeven op het Pro College.

Gejoel klinkt in de kantine van het Pro College in Nijmegen. Kinderen met een blinddoek op en bokshandschoenen aan - om vuurwerkletsel te imiteren - proberen met een bal een stapel blikken om te gooien. ,,Dit is echt moeilijk!", roept een leerling gefrustreerd.

Verderop zitten kinderen te tekenen met een bekraste bril op: die simuleert oogletsel. Lachend wijzen ze naar elkaars tekeningen: ,,Die ziet er echt niet uit...”

Vuurwerkpreventie les

De praktijkschool trapte gisteren af met een les in vuurwerkpreventie, gegeven door jongerenwerkers en docenten. In de loop van de maand zijn er nog eens meer dan dertig Nijmeegse basisscholen die de les aanbieden. 'Er zijn vijf tips, vijf regels. En zorg dat jij vijf vingers aan je handen hebt op 1 januari', zo luidt het motto.

Een groepje luistert ademloos naar gemeentecontroleur Martijn Janssen. Hij vertelt over het gevaar en de regels rond vuurwerk. Ze schrikken van zijn verhalen over vuurwerkslachtoffers. ,,Ik ga geen vuurwerk afsteken. En als ik het wel doe, kijk ik wel beter uit", zegt leerling Zeid Achmed (13) na afloop.

Quote

Door de blinddoek en bokshand­schoe­nen krijgen kinderen een beeld van hoe iemand die getroffen is door vuurwerk moet leven

Mazouk Mechbal, jongerenwerker
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.