Een gierzwaluw bij zijn nest in de gevel.
Volledig scherm
PREMIUM
Een gierzwaluw bij zijn nest in de gevel. © DG

Nestgaten verplicht bij elk nieuwbouwproject in Nijmegen-Noord

NIJMEGEN - Om dwergvleermuizen, gierzwaluwen en huismussen een woonplek te bieden, is het vanaf dit jaar bij nieuwbouwprojecten in Nijmegen-Noord verplicht om nestvoorzieningen aan de gevel in te plannen. De gemeente gaat zelfs onderzoeken of die nieuwe bouwregels ook doorgevoerd kunnen worden in de rest van de stad. 

25 reacties

 • Elias

  3 jaar geleden
  Lowie, het is nog niet te laat. Je kunt dit aankaarten bij bijv. een bewonersraad of -commissie of de corporatie zelf. De corporatie had bij renovatie een flora-fauna-onderzoek moeten laten uitvoeren. Hebben ze dit gedaan? Ook nu nog daarop aanspreken kan lonen. Verhuurder kan nog steeds nestgelegenheid aanbrengen. Dan komt het óp ipv in de gevel.
 • Lowie

  3 jaar geleden
  Bewoners hebben hier geen inspraak in gehad
 • Elias

  3 jaar geleden
  In het algemeen is dit waar. De soorten waar het in dit artikel over gaat, nestelen echter niet in groen, maar in spleten, onder (dak-)randen, en onder pannen. Daarom hebben zij er baat bij als bij de bouw rekening gehouden wordt met hun specifieke nestbouw. Meer groen en meer insecten zijn echter ook broodnodig!
 • Elias

  3 jaar geleden
  Dus: inwoners aanmoedigen hun tuinen niet vol te leggen met steen, maar een substantieel deel in/aan te planten. Met liefst inheemse soorten en veel insectenminnende bloeiende planten. Hemelwater afkoppelen en in de tuin laten lopen. Blad laten liggen in het najaar ipv wegblazen/opruimen, want daarin overwinteren veel insecten. En geen gif gebruiken. We hebben zelf de sleutel in handen...
 • Elias

  3 jaar geleden
  Wat jammer! Een gemiste kans. Woningcorporaties kunnen idd nog een slag maken op flora/fauna gebied. Vaak ontbreekt een visie. Bewoners en huurderbelangenorganisaties kunnen hierbij ook een rol spelen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen