Volledig scherm
Waarschuwingsbord vanwege blauwalg in de Spiegelwaal in Nijmegen. © De Gelderlander

Niet zwemmen! Alweer alarm vanwege blauwalg in Spiegelwaal

NIJMEGEN- Voor de derde keer dit jaar is de ziekmakende bacterie blauwalg aangetroffen in recreatieplas De Spiegelwaal in Nijmegen. De provincie raadt zwemmers daarom af een duik te nemen in de nevengeul. Inspecteurs zagen deze week dat er drijflagen van blauwalgen in de zwemzone zijn ontstaan. Hierdoor bestaat er een verhoogd risico op gezondheidsklachten waarschuwt de provincie.

De bacterie vormt een groenblauwe drijflaag op het water en is met het blote oog te zien. Wie in aanraking komt met blauwalg, kan last krijgen van huidirritaties en darmklachten. De alg groeit sterk als de watertemperatuur stijgt en verdwijnt vaak weer vanzelf bij een dalende temperatuur. In juli en augustus werd de blauwalg ook al  aangetroffen in het water van De Spiegelwaal.

Kinderen kunnen er beter niet spelen

Volgens de provincie kan er onder invloed van wind ophoping plaatsvinden van de blauwalgen in een gedeelte van het zwemwater. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Zwemmers doen er goed aan vooral niet door die drijflaag heen te gaan. Ook kinderen kunnen er beter niet spelen. 

Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit staat op: zwemwater.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.