Volledig scherm
PREMIUM
Karlien Wilmer (rechts) en Fleur Kuhlemeier. © Bert Beelen

Nieuw centrum werkt het liefst met therapeuten die zelf een eetstoornis overwonnen

NIJMEGEN - Eindelijk durf je met je eetprobleem naar de huisarts. Hij luistert, knikt en zegt: ‘Daar heb je de rest van je leven last van.’ Dat is niet alleen onwaar, zegt Karlien Wilmer, de opmerking is ook absoluut fnuikend voor iedereen die hulp zoekt. 

,,Stel je voor: nog voordat je aan je herstel begint, hoor je al dat er geen einde aan je ellende komt.”

Wilmer overwon haar eetstoornis, studeerde dramatherapie en orthopedagogiek en werkt nu bij Human Concern. Dit nieuwe centrum voor de behandeling van eetstoornissen werkt ‘specifiek en voornamelijk’ met GGZ-professionals die zelf hersteld zijn van anorexia, boulimia of een andere eetstoornis. 

‘Ben je ervaringsdeskundig?’

Human Concern opende vorige maand een vestiging in een statig pand in de Sint Annastraat in Nijmegen. ‘Ben je ervaringsdeskundig en heb je een opleiding tot therapeut op minimaal hbo-niveau’, is de tekst waarmee Human Concern therapeuten werft.

Het centrum, met zes vestigingen in Nederland en eentje in Portugal, telt 180 medewerkers en heeft gemiddeld achthonderd cliënten in behandeling. Therapeuten die zelf ooit cliënt zijn geweest, noemt Human Concern ‘ervaringsprofessionals’.

Het klassieke beeld van de therapeut die met een neutraal gezicht naar je luistert, maar die met geen tien paarden iets over zichzelf zal vertellen, is volgens Wilmer achterhaald. Of zou dat snel moeten zijn.

Quote

Wat hebben cliënten gemeen met een therapeut die zelf perfect lijkt?”

Karlien Wilmer
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.