Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Nieuw concept: Nijmegenaren bepalen mee wat politie aanpakt

NIJMEGEN - Problemen aanpakken door buurtbewoners een dag de agenda van de politie te laten bepalen. De Nijmeegse politie start in enkele wijken in het noorden en oosten van de stad een nieuw concept: Buurt Bestuurt.

Het project gaat in maart van start. ,,Met deze actie willen we de bewoners betrekken bij ons werk, door de problemen die zij belangrijk vinden aan te pakken”, zegt wijkagent Marlies Roozendaal. ,,Wij zijn vaak bezig met de niet-zichtbare problematiek. Een voorbeeld is een wietplantage: zoiets is voor omwonenden niet zichtbaar, tot deze wordt opgerold. Wij willen de problemen waar bewoners in de wijk irritaties over hebben aanpakken. Maar soms staan die zaken minder scherp op het netvlies van de politie.”

Wijken

Tijdens de actie gaan de Nijmeegse agenten, ondersteund door de verkeerspolitie en handhavers van de gemeente, met de ingezonden problemen aan de gang. Buurt Bestuurt wordt in eerste instantie uitgerold in een deel van de wijken in het werkgebied van de politie Nijmegen-Noord.

,,Op 26 maart vindt de actie plaats in de wijken Oosterhout en Ressen”, zegt Roozendaal. ,,Op donderdag 23 april staan de wijken Galgenveld, Groenewoud en Kwakkenberg in Nijmegen-Oost op de agenda.”

Rent-a-cop acties

De politie houdt vaker zogeheten rent-a-cop acties, waarbij buurtbewoners voor een dagdeel de werkzaamheden van de politie mogen bepalen. Buurt Bestuurt is volgens wijkagent Roozendaal breder van opzet. Dat komt ook doordat bij het project niet alleen de politie betrokken is. ,,We willen partijen zoals gemeente en de woningbouwverenigingen bij de actie betrekken”, zegt Roozendaal. ,,We krijgen als wijkagenten vaak klachten die beter bij onze partners passen. Jeugdoverlast kan bijvoorbeeld ook bij een jongerenwerker worden gemeld, niet alleen bij de wijkagent. Door dit soort informatie naar de bewoners terug te koppelen, willen we de actie een meer blijvend resultaat geven.”

Voor de wijken Oosterhout en Ressen in Nijmegen-Noord kunnen bewoners hun problemen aanleveren tot 16 maart. De drie wijken Nijmegen-Oost (Galgenveld, Groenewoud en Kwakkenberg) is dit mogelijk tot 7 april.

Bewoners kunnen hun verzoek aan de politie indienen via het mailadres: buurt-bestuurt.nijmegen-noord@politie.nl.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.