Volledig scherm
Een van de tien nieuwe ambulances met het zwaailicht bovenop het dak in plaats van erin. © Tom Hessels

Nieuwe ambulances voor Gelderland-Zuid

NIJMEGEN - De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Gelderland-Zuid krijgt dit jaar de beschikking over elf nieuwe voertuigen. Het gaat om tien ambulances en één rapid responder, een personenauto met alleen een verpleegkundige. Bij de nieuwe ambulances zit het zwaailicht bovenop het dak in plaats van in de dakconstructie. Zo moet het licht nog beter te zien zijn.

De nieuwe rapid responder wordt nu ingericht en gaat over twee weken in Nijmegen de straat op. De tien ambulances komen verspreid door de regio te staan. Zeven zijn er inmiddels geleverd, de overige drie volgen later dit najaar. Deze voertuigen dienen deels ter vervanging van het huidige wagenpark, dat op zijn laatste kilometers loopt. Het andere deel is uitbreiding van de capaciteit.

Die uitbreiding wordt betaald vanuit de 17 miljoen euro die het ministerie van Volksgezondheid extra heeft uitgetrokken om er in heel Nederland voor te zorgen dat ambulances vaker ter plekke zijn binnen de tijd die ervoor staat.

Geen vaste standplaats

De voertuigen krijgen geen vaste standplaats, aldus Co Fuijkschot van de ambulancedienst. ,,We kunnen ze zien van Milllingen aan de Rijn tot aan Vuren. Ze zullen aan de hand van hun kilometerstand over de diverse standplaatsen rouleren.'' Van de tien ambulances dienen er negen voor spoedmeldingen, de tiende is een zorgambulance. Die wordt gebruikt voor gepland vervoer van patiënten die geen acute medische zorg nodig hebben.

Bij de nieuwe ambulances zitten de zwaailichten bovenop het voertuig in plaats van ingebouwd in de dakconstructie. ,,Hierdoor zijn ze nog beter zichtbaar'', zegt Fuijkschot. Daarnaast zijn er in samenspraak met medewerkers en ergocoaches - medewerkers die letten op de fysieke belasting - kleine aanpassingen verricht aan het interieur, waardoor spullen bijvoorbeeld makkelijker voor het grijpen liggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. De hamvraag bij Nijmeegs vrachtwagenbedrijf: was er nu wiet of niet?

  De hamvraag bij Nijmeegs vrachtwa­gen­be­drijf: was er nu wiet of niet?

  NIJMEGEN - ,,Machteloos. Het is zó oneerlijk.’’ Nijmegenaar Wim Kersten zoekt naar de juiste woorden, vecht meermaals tegen zijn tranen. De dikke wallen onder zijn ogen verraden een gebrek aan substantiële nachtrust. Niet alleen heeft een brand zijn familiebedrijf Korendal Trucks vorige week volledig in de as gelegd, de politie heeft vier trailers die door het vuur waren gespaard, een dag later alsnog vernietigd. Reden: ze waren bestemd voor hennepkweek. Een politiewoordvoerder: ,,Dat onderzoeken we nu, maar alles wijst daarop.’’
 2. Burgemeester Bruls in Katowice op de bres voor stad als ‘aanjager aanpak klimaatverandering’
  PREMIUM

  Burgemees­ter Bruls in Katowice op de bres voor stad als ‘aanjager aanpak klimaatver­an­de­ring’

  NIJMEGEN - Steden moeten in Europa dé aanjagers worden bij de aanpak van klimaatverandering. Die boodschap verkondigde Nijmeegs burgemeester Hubert Bruls vanavond persoonlijk tijdens de wereldklimaattop in het Poolse Katowice. Hij deed dat voor vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Verenigde Naties. Deze ‘call for action’ lanceerde Nijmegen in november met 21 andere (voormalige) Groene Hoofdsteden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.