Volledig scherm
Een van de tien nieuwe ambulances met het zwaailicht bovenop het dak in plaats van erin. © Tom Hessels

Nieuwe ambulances voor Gelderland-Zuid

NIJMEGEN - De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Gelderland-Zuid krijgt dit jaar de beschikking over elf nieuwe voertuigen. Het gaat om tien ambulances en één rapid responder, een personenauto met alleen een verpleegkundige. Bij de nieuwe ambulances zit het zwaailicht bovenop het dak in plaats van in de dakconstructie. Zo moet het licht nog beter te zien zijn.

De nieuwe rapid responder wordt nu ingericht en gaat over twee weken in Nijmegen de straat op. De tien ambulances komen verspreid door de regio te staan. Zeven zijn er inmiddels geleverd, de overige drie volgen later dit najaar. Deze voertuigen dienen deels ter vervanging van het huidige wagenpark, dat op zijn laatste kilometers loopt. Het andere deel is uitbreiding van de capaciteit.

Die uitbreiding wordt betaald vanuit de 17 miljoen euro die het ministerie van Volksgezondheid extra heeft uitgetrokken om er in heel Nederland voor te zorgen dat ambulances vaker ter plekke zijn binnen de tijd die ervoor staat.

Geen vaste standplaats

De voertuigen krijgen geen vaste standplaats, aldus Co Fuijkschot van de ambulancedienst. ,,We kunnen ze zien van Milllingen aan de Rijn tot aan Vuren. Ze zullen aan de hand van hun kilometerstand over de diverse standplaatsen rouleren.'' Van de tien ambulances dienen er negen voor spoedmeldingen, de tiende is een zorgambulance. Die wordt gebruikt voor gepland vervoer van patiënten die geen acute medische zorg nodig hebben.

Bij de nieuwe ambulances zitten de zwaailichten bovenop het voertuig in plaats van ingebouwd in de dakconstructie. ,,Hierdoor zijn ze nog beter zichtbaar'', zegt Fuijkschot. Daarnaast zijn er in samenspraak met medewerkers en ergocoaches - medewerkers die letten op de fysieke belasting - kleine aanpassingen verricht aan het interieur, waardoor spullen bijvoorbeeld makkelijker voor het grijpen liggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Politiebureaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrijpelijke noodgreep’
    PREMIUM

    Politiebu­reaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrij­pe­lij­ke noodgreep’

    NIJMEGEN - Het hoofdbureau van de politie in Nijmegen is sinds kort gesloten op zaterdag en zondag. Dat betekent dat in heel Gelderland-Zuid (het district onder de Waal) geen politiebureau meer open is voor publiek, bevestigt politiechef Lute Nieuwerth. Het politiebureau in Arnhem blijft in de weekenden wel gewoon open. De bureaus in Ede, Wageningen en Doetinchem zijn al jaren alleen op zaterdag geopend.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.