Volledig scherm
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen © PR

Nieuwe HAN-student wil weer voor de klas

NIJMEGEN/ARNHEM - Studenten van de hogeschool willen weer als onderwijzer voor de klas staan.  Bij de eerstejaars op de Hogeschool Arnhem-Nijmegen zijn dit jaar opvallend veel meer aanmeldingen: het aantal ligt zelfs 10 procent hoger dan vorig jaar.

De groei, van 445 in 2017 naar dit jaar 502, heeft vorig jaar al ingezet en ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. Volgens Pabo-directeur Mieke Lambregts staat  het beroep van leerkracht weer positiever in de belangstelling. ,,En het is ons gelukt om een lesprogramma te ontwikkelen waarin we meer kunnen inspelen op de actualiteit. Deeltijders kunnen werken in behapbare modules." Juist ook de deeltijdopleiding laat een flinke toename zien van het aantal studenten.

Lerarentekort

Het tekort aan leraren in het basisonderwijs is met die 10 procent aanmeldingen meer nog lang niet opgelost. ,,Maar we zijn blij dat we met opnieuw een flinke stijging alvast een stukje kunnen inlopen", zegt Lambregts.

Ook andere hbo-opleidingen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen doen het goed met een groei van gemiddeld 5 procent. Het aantal eerstejaars komt naar verwachting uit op zo'n 10.500, voor voltijd- en deeltijdopleidingen samen, tegenover 10.045 vorig jaar. Dat blijkt uit de voorlopige aanmeldcijfers.

Grote trekkers naast Pabo zijn de opleidingen ict, verpleegkunde, rechten, commerciële economie en social work (onder meer sociaal pedagogische hulpverlening en maatschappelijk werk). 1 oktober, als de inschrijftermijn sluit, kunnen de instituten de definitieve balans opmaken. De HAN verwacht op die dag minimaal op een totaal van 35.500 studenten uit te komen. Twee derde studeert in Nijmegen, een derde in Arnhem.

ArtEZ

Ook de kunstopleidingen van ArtEZ in onder meer Arnhem en de 'groene' opleidingen aan Van Hall Larenstein (Velp) groeien. Bij ArtEZ is zelfs sprake van een recordaantal aanmeldingen. Bij ArtEZ hebben zich 5.222 belangstellenden gemeld voor een van de opleidingen in Arnhem, Zwolle of Enschede. Dat is dik 10 procent meer dan vorig jaar, toen zich 4.607 kandidaten aanmeldden, en dik 35 procent meer dan twee jaar geleden, toen de teller op 3.857 stond.

Bij de bacheloropleidingen zijn vooral die van docent beeldende kunst en vormgeving en creative writing in trek. Die laatste opleiding noteert zelfs 60 procent meer aanmeldingen. Bij de muziekopleiding zit zowel jazz als pop in de lift, in Arnhem en Zwolle. Ook media music, een opleiding voor de productie van muziek voor online uitingen, wordt populairder.

De instroom bij Van Hall Larenstein vertoont een bescheiden groei. Het hbo-instituut in Velp noteerde vorige week 740 nieuwe aanmeldingen. Vorig jaar om dezelfde tijd waren het er 725. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.