Nieuwe trekpleister voor Veur-Lent in de maak: een Romeins uitkijkmasker

VIDEONIJMEGEN - Een Romeins ruitermasker van 6 meter hoog en 2,5 meter breed dat ook een uitkijkpost is. Kunstenaar Andreas Hetfeld won er twee jaar geleden een ideeënwedstrijd mee en nu is de financiering vrijwel rond. Hij is begonnen met de opbouw.   

Volledig scherm
De zeefdruk van Het Gezicht van Nijmegen © Andreas Hetfeld

Al in mei moet er een groot Romeins ruitermasker op het eiland Veur-Lent verrijzen, precies op het punt waar ooit het Fort Knodsenburg stond.

De Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld is twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor 'Het Gezicht van Nijmegen’, dat een soort uitkijkpost wordt. Mensen kunnen er (gratis) in klimmen en via de ooggaten naar buiten kijken. Nu is het zover dat hij het stalen werk kan gaan opbouwen.

Gevuld met pur

Quote

Als het werk helemaal klaar is, weegt het zo'n 2.000 kilo

Andreas Hetfeld, Kunstenaar

In een grote hal van scheepswerf Gelria aan de Handelsweg is hij inmiddels een kleine twee weken bezig om de honderd stalen puzzelstukjes aan elkaar te lassen en er een zes meter hoog masker van te maken. Het bouwwerk heeft al ontegenzeglijk de vorm van een gezicht.

,,Het weegt nu al zo'n 1200 kilo”, vertelt Hetfeld. ,,Als het raamwerk klaar is, worden alle gaten gevuld met pur. Met een stanleymes snijd ik het tot een glad oppervlak. Daaroverheen komt een laag polyester. Als het werk helemaal klaar is, weegt het zo'n 2.000 kilo. Vanaf deze werf wordt het dan per boot naar Lent vervoerd. Eronder komt nog een opstap en een podium, dat gaan we waarschijnlijk pas ter plekke opbouwen.”

Pronkstuk museum

Zijn kunstwerk heeft hij geïnspireerd op het masker van en Romeinse ruiter dat in 1915 in de Waal is gevonden. Het geldt nu als één van de pronkstukken in de collectie van Museum Het Valkhof. 

Hetfeld hoopt dat het masker al in begin mei op Veur-Lent geplaatst kan worden, omdat het van 4 tot en met 10 mei Nationale Romeinenweek is. Bezoekers hebben bovenin het masker zicht op de Waalbrug en de rest van de Nijmeegse skyline. De plek op eiland Veur-Lent is niet definitief. Het is de bedoeling dat het Gezicht van Nijmegen uiteindelijk in de nieuwbouwwijk Waalfront in Nijmegen-West terecht komt, ergens tussen de Honig en de Vasim. Hetfeld: ,,Dan moet het nog één keer de boot op.” 

Volledig scherm
Andreas Hetfeld © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.