Nieuwe trekpleister voor Veur-Lent in de maak: een Romeins uitkijkmasker

VIDEONIJMEGEN - Een Romeins ruitermasker van 6 meter hoog en 2,5 meter breed dat ook een uitkijkpost is. Kunstenaar Andreas Hetfeld won er twee jaar geleden een ideeënwedstrijd mee en nu is de financiering vrijwel rond. Hij is begonnen met de opbouw.   

Volledig scherm
De zeefdruk van Het Gezicht van Nijmegen © Andreas Hetfeld

Al in mei moet er een groot Romeins ruitermasker op het eiland Veur-Lent verrijzen, precies op het punt waar ooit het Fort Knodsenburg stond.

De Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld is twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor 'Het Gezicht van Nijmegen’, dat een soort uitkijkpost wordt. Mensen kunnen er (gratis) in klimmen en via de ooggaten naar buiten kijken. Nu is het zover dat hij het stalen werk kan gaan opbouwen.

Gevuld met pur

Quote

Als het werk helemaal klaar is, weegt het zo'n 2.000 kilo

Andreas Hetfeld, Kunstenaar

In een grote hal van scheepswerf Gelria aan de Handelsweg is hij inmiddels een kleine twee weken bezig om de honderd stalen puzzelstukjes aan elkaar te lassen en er een zes meter hoog masker van te maken. Het bouwwerk heeft al ontegenzeglijk de vorm van een gezicht.

,,Het weegt nu al zo'n 1200 kilo”, vertelt Hetfeld. ,,Als het raamwerk klaar is, worden alle gaten gevuld met pur. Met een stanleymes snijd ik het tot een glad oppervlak. Daaroverheen komt een laag polyester. Als het werk helemaal klaar is, weegt het zo'n 2.000 kilo. Vanaf deze werf wordt het dan per boot naar Lent vervoerd. Eronder komt nog een opstap en een podium, dat gaan we waarschijnlijk pas ter plekke opbouwen.”

Pronkstuk museum

Zijn kunstwerk heeft hij geïnspireerd op het masker van en Romeinse ruiter dat in 1915 in de Waal is gevonden. Het geldt nu als één van de pronkstukken in de collectie van Museum Het Valkhof. 

Hetfeld hoopt dat het masker al in begin mei op Veur-Lent geplaatst kan worden, omdat het van 4 tot en met 10 mei Nationale Romeinenweek is. Bezoekers hebben bovenin het masker zicht op de Waalbrug en de rest van de Nijmeegse skyline. De plek op eiland Veur-Lent is niet definitief. Het is de bedoeling dat het Gezicht van Nijmegen uiteindelijk in de nieuwbouwwijk Waalfront in Nijmegen-West terecht komt, ergens tussen de Honig en de Vasim. Hetfeld: ,,Dan moet het nog één keer de boot op.” 

Volledig scherm
Andreas Hetfeld © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. ‘Dokken voor St. Steven als we willen blijven krupe’

    ‘Dokken voor St. Steven als we willen blijven krupe’

    NIJMEGEN - Het besluit om twee euro entree te vragen voor een bezoek aan de Stevenskerk in Nijmegen, roept uiteenlopende reacties op. De stichting die de kerk beheert, kondigde deze week een proef met entreeheffing aan die op 1 augustus begint. ‘Een kerk is het huis van God en staat open voor iedereen. Daar hoef je niet voor te betalen’, reageert een tegenstander op de website van De Gelderlander. Een ander vindt het jammer, ‘want straks kunnen mensen met (zeer) lage inkomens niet meer in de Stevenskerk terecht, een van de weinige gratis attracties in de stad’.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.