Volledig scherm
Een eerdere editie van de nieuwjaarsduik in Overasselt. © Theo Peeters

Nieuwjaarsduik, Klimaatduik of gewoon een frisse plons: hier kun je in deze regio terecht

NIJMEGEN - Het is een mooie traditie op de eerste dag van het jaar: de nieuwjaarsduik. Ook in deze regio kun je op meerdere plekken terecht om een frisse start van 2020 te maken. Een overzicht. 

Naast de gesponsorde duiken van Unox (met de bekende oranje mutsen), de carnavalsduiken, de blote duiken en de spontane ongeorganiseerde duiken is er dit jaar een nieuw fenomeen bijgekomen: de Klimaatduik. Een initiatief van Milieudefensie, die hiermee wil laten zien ‘dat het water ons tot aan de lippen staat’ en ‘dat het hoog tijd wordt voor een ambitieus klimaatbeleid'. 

Spiegelwaal
Uiteraard vindt dit idee in voormalig green capital Nijmegen gehoor. Daar heeft Lisa Busink de organisatie op zich genomen. Plaats van handeling: de Spiegelwaal, om 15.00 uur. Ook de directeur van Milieudefensie, Donald Pols, doet mee met deze Nijmeegse Klimaatduik, evenals minimaal vijftig anderen. 

Berendonck
In recreatieplas de Berendonck, tussen Nijmegen en Wijchen, gaat de nieuwjaarsduik om 14.00 uur van start. Deze duik is georganiseerd door Talent Consult. 

Overasselt
Gelijktijdig is de duik in Overasselt, traditioneel vanaf de oever van de Maas nabij Den Tempel. Na afloop kunnen de zwemmers zich opwarmen in de naastgelegen Veldschuur.

Plasmolen
In Plasmolen gaat het eveneens om 14.00 uur gebeuren, hier in de Mookerplas. Volgens organisator Strandpaviljoen Dushi 2.0 is daarmee een nieuwe traditie geboren. 

Gennep
In Gennep wordt de Unox Nieuwsjaarsduik al jaren omgedoopt tot Niersjaarsduik. Vanaf de vlonder bij de Genneper Molen (parkeren in het Melkstraatje) gaan de zwemmers ook hier stipt om 14.00 uur het water in. Geen officieel zwemwater, vermeldt het organiserende 't Bombakkes op Facebook, dus oppassen dat je geen slok van de Niers binnen krijgt.

Geen duik in Mill-Langenboom

In de Kuilen in Mill-Langenboom, afgelopen jaren wel het toneel van een nieuwjaarsduik, wordt dit keer niets georganiseerd. De organisatie Stichting Activiteiten Mill heeft dat begin december besloten vanwege de lage waterstand van de Kuilen. Die is zo'n zestig centimeter lager dan normaal, waardoor de zwemmers direct in diep water terecht zouden komen. Dat vond de organisatie niet veilig - zeker gezien het grote aantal van een paar honderd deelnemers dat traditiegetrouw naar deze plek kwam.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.