Nieuwscafé: de dromen van de nieuwe Nijmeegse wethouders

NIJMEGEN - De nieuwe Nijmeegse coalitie van GroenLinks, D66 en SP wil vol gas naar een groenere, duurzamere stad. Zeven wethouders trekken de kar. In het Nieuwscafé van De Gelderlander op vrijdagmiddag 18 mei in de Villa (17.00 uur) stellen ze zich voor,  net twee dagen na hun benoeming door de gemeenteraad.

Volledig scherm
Grete Visser , een van de nieuwe wethouders van D66. © Bert Beelen

Journalist Rob Jaspers gaat met het zevental in gesprek. Hij gaat op zoek naar hun drive, hun band met de stad en met de Nijmegenaren. Waarmee willen ze de komende jaren ‘scoren’. Welke klussen pakken ze als eerste op en wat is hun beeld van de stad over pakweg tien jaar.

Vier vrouwen

Volledig scherm
Monique Esselbrugge is een nieuwkomer in de Nijmeegse politiek. © Bert Beelen

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders telt voor het eerst vier vrouwen. D66 die de afgelopen jaren een oppositierol in het stadsbestuur vervulde, levert er twee: Grete Visser en Monique Esselbrugge. De laatste is een nieuwkomer in de lokale politiek.

Volledig scherm
Noël Vergunst. Hij is de meest ervaren politicus in het nieuwe Nijmeegse college. Hij was eerder bijna 12 jaar raadslid voor GroenLinks. © Bert Beelen

Bij GroenLinks, de grote winnaar van de laatste verkiezingen, gaan Harriët Tiemens door en Bert Frings. Bovendien stapt Noël Vergunst over van de gemeenteraad naar het college. Drie GroenLinks-wethouders is uniek voor Nijmegen.

SP

Bij de SP gaan Renske Helmer en Bert Velthuis voor een tweede wethoudersronde. Wel met andere taken, minder prominent dan in de afgelopen jaren. Want de SP moest flink inleveren bij de verkiezingen. Hoe groot is hun enthousiasme nog?

Vincent Cantrijn spreekt zoals altijd een column uit in het Nieuwscafé.

Lezerstafel

Deze openbare lezerstafel is een initiatief van De Gelderlander en het ROC Nijmegen. John Spierings stelt de nieuwe wethouders voor.

Het Nieuwscafé is van 17.00 tot 18.15 uur in de Villa aan de Oranjesingel 42.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. LIVE: NEC met drie nieuwe basisklanten tegen beloften van PSV
    LIVE

    LIVE: NEC met drie nieuwe basisklan­ten tegen beloften van PSV

    NIJMEGEN - NEC treedt vanavond (aftrap 20.00 uur) tegen Jong PSV aan met drie nieuwe basiskrachten. Rens van Eijden speelt na ruim negen maanden weer een officieel duel bij de Nijmegenaren. De centrale verdediger kampte lange tijd met liesklachten. Ole Romeny en Jellert van Landschoot maken tegen de beloften uit Eindhoven eveneens hun rentree vanaf de eerste minuut. NEC wil de tweede periode in de eerste divisie succesvol van start gaan. Mis niets in het liveblog!

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.