Volledig scherm
© Koen Verheijden

Nieuwscafé helemaal in het teken van klimaatverandering

NIJMEGEN - Er gaat geen dag voorbij of we lezen en horen wel iets over klimaatverandering en de noodzaak van een ander energiegebruik, stoppen met het gas en kiezen voor een milieuvriendelijkere energievoorziening in woningen. 

In een speciale editie staat het Gelderlander Nieuwscafé hier op dinsdag 17 september vanaf 17.30 uur bij stil. 

Een Nieuwscafé in combinatie met het energiecircus Burgers geven Energie dat vanaf zondag 15 september drie dagen te vinden is op Plein 1944 in hartje Nijmegen.

In het Nieuwscafé praat journalist Rob Jaspers met een reeks gasten onder meer over de route naar aardgasloze wijken. Wat kunnen de burgers en bewonersgroepen zelf doen, wat is de inzet van woningcorporaties en welke stappen zet de gemeente de komende tijd? Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwe energiebronnen?

Aardgasvrij

Jaspers interviewt bouwdeskundigen zoals de Bottendaalse aannemer Jan van de Veerdonk en renovatiedeskundige Esther Schenkelaars over het oprukken van vele nieuwe energietechnieken, de mogelijkheden om huizen beter te isoleren en zo zelfs uit te komen bij energieneutrale huizen. 

Met Pieternel Blankenstein, projectleider Aardgasvrij Nijmegen, gaat Jaspers in gesprek over hoe de gemeente wijkbewoners betrekt bij alle energieveranderingen? Omarmt de gemeente ook buurtinitiatieven echt en op welke wijze dan? 

Dico van Verseveld, projectleider duurzaamheid bij corporatie Woonwaarts, geeft aan hoe zijn woonorganisatie werkt aan het gasloos maken van Hengstdal. Hij zal ook enkele proefprojecten belichten.

Windmolens

Jaspers staat niet alleen stil bij de kansen voor duurzame energie, maar ook bij de bedreigingen. Windmolens zijn bijvoorbeeld een kans, maar soms zien mensen ze ook als hinder. Hoe ga je dan om met weerstand in de omgeving.

Jaspers praat hier onder andere over met Pim de Ridder directeur van het Windpark Nijmegen-Betuwe, een burgerinitiatief dat erin slaagde van tegenstanders voorstanders te maken. 

Zonnepark

Dia Vennis was zo’n tegenstander, maar is nu een fan en ze legt in het Nieuwscafé uit waarom. Rond het windpark komt nu zelfs ook een groot zonnepark, wederom een burgerinitiatief.

De Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer (Milieu en Energie) schetst de inzet van de provincie op energiegebied. Boer Joris Gieling vertelt hoe hij in Oud-Dijk landbouw wil combineren met duurzame energieopwekking voor buurtprojecten in de omgeving.

Deze speciale editie van het Nieuwscafé in het Energiecircus van Burgers Geven Energie is op Plein 1944, dinsdag 17 september van 17.30 tot 19.00 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.