‘Nijmeegs’ bedrijf op de bon voor betalen Litouws loon aan truckchauffeurs

NIJMEGEN - Een transportbedrijf uit Litouwen krijgt een boete van 89.000 euro voor een vermoedelijke ontduiking van het arbeidsrecht. De onderneming liet vijftien chauffeurs werken vanuit Nijmegen, meestal overnachtten ze ook op het bedrijfsterrein in Nijmegen. Maar het heeft er alle schijn van dat de truckers daarvoor een ‘Litouwse’ vergoeding kregen, meldt de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie dinsdag.


Of dit ook daadwerkelijk het geval is kan de inspectie niet nagaan. Het bedrijf weigert de gegevens over uitbetaald loon, vakantiebijslag en gewerkte uren vrij te geven.

De transporteur kan nog tegen de boete in beroep. 

Nederlandse eigenaar

De zaak kwam ruim drie jaar geleden aan het rollen na een onderzoek bij het bedrijf in Nijmegen waar veel chauffeurs uit Litouwen rond bleken te lopen.

Na een tweede controle besloot de inspectie contact te zoeken met de collega's in de Baltische staat. Daar bleek dat zowel de Litouwse als de Nijmeegse vestiging in handen waren van dezelfde Nederlandse eigenaar. 

De inspecteurs vemoeden dat de werknemers in Litouwen een contract tekenden. Vervolgens gingen ze in Nederland aan de slag. Uit verklaringen en onderzoek blijkt volgens de inspectie dat de chauffeurs de opdrachten van het Nijmeegse transportbedrijf kregen. Ze reden meer dan de helft van hun opdrachten in Nederland en de rest voornamelijk in België. 

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.