De line-up van een van de kleinste Bevrijdingsfestivals ooit gehouden: met slechts enkele bezoekers per huiskamer.
Volledig scherm
De line-up van een van de kleinste Bevrijdingsfestivals ooit gehouden: met slechts enkele bezoekers per huiskamer. © vanRossumDesign

Nijmeegs Bevrijdingsfestival XS, bekijk het hier!

Iedereen had graag 75 jaar Vrijheid uitbundig gevierd en er waren prachtige plannen. Als alternatief biedt De Gelderlander jou online een klein programma aan. Met werk van Nijmegenaren. Het Bevrijdingsfestival XS laat zien waar Nijmeegse muzikanten, theatermakers en andere creatievelingen mee bezig zijn. Hopelijk zien we ze snel weer op een echt podium. Veel plezier ermee!

1. Hubert Bruls

Hubert Bruls opent als burgemeester van Nijmegen. Hij spreekt kort over Vrijheid nu en 75 jaar geleden

2. Einfach Kurt

Einfach Kurt is de artiestennaam van Koert van Essen, bekend van retro blues met duistere videoclips. Tegenwoordig zingt hij ook in het Nederlands, zijn meest recente werk is geïnspireerd door de coronacrisis.

3. Linde Schöne

Uit de titel van haar tweede EP Linde van Nimma blijkt wel dat Linde Schöne een echte Nijmeegse is. Na een stille periode komt ze met nieuw werk. Nederland doet het is geïnspireerd op de coronacrisis. Ergens in mijn hoofd is haar nieuwe single.

4. Stadsdichter Wout Waanders

Wout Waanders, de stadsdichter van Nijmegen, over hoe hij deze uitzonderlijke periode ervaart.

5. Sven Radzke

Sven Radzke had op 30 april in de Stadsschouwburg zullen staan. Zijn bericht aan het publiek:  ‘Wat vind ik het jammer dat we elkaar deze avond moeten missen. Mijn pianist Christian Pabst en ik keken zo uit naar deze voorstelling in mijn geboortestad, mijn schouwburg en voor jullie, lief publiek, te spelen! Where Are We Now?  van David Bowie, de titelsong van mijn theatershow is de vraag die wij onszelf in deze tijden kunnen en moeten stellen. Waar staan we nu? En waar willen we heen? De theaters staan leeg, maar de kunst gaat door! Zeker in deze tijd is het belangrijk om ook juist plezier, verwondering en ontroering door te laten gaan.’

6. Kalinka Kreukelzone

Kalinka Kreukelzone is de band van Carlo Lammers, het alterego van de Nijmeegse acteur en singer-songwriter Peter Hendriks. Het nummer Vakantiepark is opgenomen in een Nijmeegse studio en gefilmd door Nijmegenaar Martijn Schinkel.

7. Foxlane

De bassist van Foxlane, Norman Samuel, woont in de Vossenlaan in Nijmegen. Vandaar. De band won al de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland en het nummer Birmingham is meer dan een miljoen keer ‘gestreamd’ door fans van de serie Peaky Blinders. Hun nieuwste heet Time flies, why waste it?.

8. De BiebBoys

De BiebBoys, dat zijn Kees Meulendijks en Joran Floor, educatiemedewerkers van de Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid. Ze maken Klokhuis-achtige filmpjes die kinderen stimuleren thuis boeken te lezen. Voor aflevering 23 zijn ze naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek geweest.

9. Navarone

Navarone behoeft geen introductie. De band die in Nijmegen al lang een vaste waarde is en tweede werd bij The Voice of Holland, heeft de ‘1,5 meter sessies’ in het leven geroepen. Akoestische corona-proof sessies van hun nummers. Te vinden op YouTube en de Facebookpagina van de band.

10. Royal Calypsomen

Rob de Waal, van De Rolero's en Royal Calypsoman, schreef  Don't you worry als troostlied. Hij nam het op met de Royal Calypsomen. Aan het ritme is goed te horen dat drummer Carel Copier vroeger bij Doe Maar drumde.

11. Wouter Ganzeboom

Liedjes schrijven en optreden was altijd al zijn uitlaatklep. Toen Wouter Ganzeboom advocaat werd, kwam het er niet meer van. Maar het begon te kriebelen en als vijftiger is de Nijmegenaar weer muziek gaan schrijven en opnemen en hij treedt regelmatig op. De tekst van het melancholische Breekbaar souvenir, dat hij opnam met Lottie Mae Jones, en ook het filmpje passen erg bij het gevoel dat deze tijd.

12. Dik en Pier

Dick Dijkman en de Nijmeegse cabaretier Pyr Tilma (bekend van Enge Buren) hebben samen speciaal voor dit BevrijdingsfestivalXS drie gedichten van Theo Olthuis bewerkt tot één lied. De gelegenheidsformatie heet Dik en Pier; ze maken voorstellingen voor de jeugd. De gebarentolk in de video is Dorothee Limburg.

13. Theatergroep GRAS

Onder de titel Vertel nog eens over de oorlog speelt Theatergroep GRAS authentieke Nijmeegse verhalen. Dit maakt deel uit van Theater na de dam. Onder die naam zijn jaarlijks na de herdenking van 4 mei voorstellingen die reflecteren op het gegeven oorlog en bevrijding. Dit jaar heeft Theatergroep GRAS er een podcast van gemaakt. De podcast is te beluisteren via deze link.

14. Waltzburg

De Nijmeegse groep Waltzburg is het stadium van vriendenband al lang ontgroeid. Het vijftal stond op prestigieuze podia als het Hongaarse festival Sziget, Noorderslag en in Ziggodome als voorprogramma van Kensington. De clip bij de single Cleo (uitgekomen op 24 april) is een animatie geworden. Simpelweg omdat filmen lastig werd door corona.

15. Daniel Cane

Daniel Cane is de artiestennaam van de Nijmeegse singer-songwriter Rico Neeter. In maart nam hij een plaat op in de Nijmeegse studio De Basis. Boegbeeld is het nummer Wolves. 'Voor mij is het mijn ultieme song om me thuis te voelen in deze stad', schrijft hij. 

16. Frank Boeijen

De verlaten stad van Frank Boeijen is een mooie afsluiter. De songtekst is ook te zien op de winkelruit van modezaak Dedicated op het Koningsplein in Nijmegen. Met dit lied, ontstaan in de eerste dagen van de coronaperiode, beschrijft de Nijmeegse zanger het gevoel van stille straten en een verlaten stad. Het wordt door veel Nederlanders gewaardeerd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.