Medewerkers van het Nijmeegse crematorium Waalstede dragen altijd beschermende kleding als ze een overledene ophalen die vermoedelijk corona had.
Volledig scherm
Medewerkers van het Nijmeegse crematorium Waalstede dragen altijd beschermende kleding als ze een overledene ophalen die vermoedelijk corona had. © Eigen foto

Nijmeegs crematorium: ‘Aantal uitvaarten met 60 procent gestegen’

NIJMEGEN - De coronacrisis doet zich ook voelen in de uitvaartbranche. Het Nijmeegse crematorium Waalstede ziet het aantal uitvaarten met 60 procent stijgen. Waar normaal 110 crematies per maand plaatsvinden, staat de teller nu op 175.

,,We kunnen die enorme toename van overledenen goed aan, maar het eerste pijnpunt zal de aanwezigheid van koelapparatuur zijn”, zegt Waalstede-manager Guus Opdenoordt. ,,We hebben het aantal gekoelde plekken verhoogd van 23 naar 32. Als het aantal overledenen verder oploopt, huren we extra koelapparatuur en doen we een beroep op andere Dela-uitvaartcentra.”

Om de drukte de baas te blijven, zet het uitvaartcentrum aan de Staddijk alle zeilen bij. Zo worden crematies inmiddels ook op zondag georganiseerd. Opdenoordt: ,,We zitten nog niet aan onze max. We kunnen zo’n veertien crematies per etmaal (zo’n vierhonderd per maand, DR.) aan. Dan draait de oven ook ‘s nachts door. Maar laten we hopen dat het niet zover komt.”

Beschermende kleding

De kans om besmet te worden door een aan corona overleden persoon is klein, maar ook familieleden kunnen het virus dragen. Daarom neemt Waalstede voor haar personeel extra maatregelen. Als medewerkers een overledene thuis ophalen die het virus (vermoedelijk) onder de leden had, dragen ze mondkapjes en beschermende kleding.

Het coronavirus beïnvloedt ook uitvaarten van mensen die niet aan Covid-19 sterven. Per uitvaart mogen maximaal dertig bezoekers aanwezig zijn. Zij moeten onderling 1,5 meter afstand houden. Er gelden geen speciale regels voor het opbaren van overledenen.

Daarnaast adviseert branchevereniging BNGU uitvaartondernemers het volgende:

-Schenk om besmettingen te voorkomen geen koffie of thee

-Plan uitvaarten zoveel mogelijk telefonisch

-Laat nabestaanden niét helpen bij het wassen/aankleden van de overledene

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.