De brief van de Nijmeegse studentenvereniging was gericht aan vier aspirant-leden van het dispuut.
Volledig scherm
De brief van de Nijmeegse studentenvereniging was gericht aan vier aspirant-leden van het dispuut. © Ruben Oppenheimer

Nijmeegs dispuut ‘grapt’ in ontgroeningsopdracht over Stint-ongeluk en filmen meisjeskleedkamer

NIJMEGEN - Een meisjeskleedkamer filmen, een fiets als Stint verkleden ‘inclusief  schoolspullen en ketchup’ en 'de lelijkste hoer’ van de Zeeuwse plaats Hulst verleiden. Dat is wat studenten bij het Nijmeegse dispuut Reinaert vorige maand als ludiek bedoelde instructie mee kregen voor hun ontgroeningsdag in Hulst. 

Dit blijkt uit een brief, ingezien door De Gelderlander. ,,Het is bedoeld als satire. Het gebeurt natuurlijk niet echt", legt een van de leden van het dispuut uit. De leden zijn bang voor represailles op de uitgelekte en volgens hen absoluut niet serieus bedoelde brief en willen daarom niet met naam en toenaam reageren. 

Een fragment van de instructie voor de  ontgroening.
Volledig scherm
Een fragment van de instructie voor de ontgroening. © Screenshot, dG
'Bier en vrouwen zijn natuurlijke een geweldige combinatie, voor elke student', aldus de brief van de vereniging.
Volledig scherm
'Bier en vrouwen zijn natuurlijke een geweldige combinatie, voor elke student', aldus de brief van de vereniging. © Screenshot, dG
'U verkleedt uw fietsen als aangereden Stint', aldus een van de instructies in de ontgroeningsbrief.
Volledig scherm
'U verkleedt uw fietsen als aangereden Stint', aldus een van de instructies in de ontgroeningsbrief. © Screenshot, dG
De leden zijn bang voor represailles op de uitgelekte en volgens hen absoluut niet serieus bedoelde brief.
Volledig scherm
De leden zijn bang voor represailles op de uitgelekte en volgens hen absoluut niet serieus bedoelde brief. © Ruben L. Oppenheimer

De brief was gericht aan vier aspirant-leden van het dispuut. Er staan tal van volgens het dispuut dus ludiek bedoelde en uitdagende opdrachten in die de nieuwe leden moeten volbrengen op weg naar Hulst. Deze zijn onderdeel van hun inwijding tot het onafhankelijke dispuut. Dergelijke opdrachten zijn vaste prik tijdens inauguraties bij disputen.

Hoewel het de bedoeling was dat de ontgroende leden wel aan iets met de 'ludieke’ opdrachten moesten doen, benadrukt het dispuut met klem dat er niet daadwerkelijk gefilmd is in kleedkamers of dat er met een fiets verkleed als Stint is rondgereden. 

,,De brief moet gezien worden als een en al satire’’, is de uitleg van een lid van het dispuut. De tekst is immers ook in de stijl van het middeleeuwse verhaal ‘Van den Vos Reynaerde’, waarnaar het dispuut vernoemd is, geschreven. ,,Ook geven wij aan dat de aspirant-leden niet zomaar mensen mogen filmen, zonder daar vooraf toestemming voor te vragen. Daarbij is het zwembad nog dicht tegen de tijd dat de aspirant-leden er aankomen. Een kleedkamer filmen zou dus niet eens kunnen.’’ 

De Radboud Universiteit laat in een reactie weten dat dergelijke opdrachten niet passen binnen de waarden van de universiteit. Dat is het dispuut vrijdag ook te verstaan gegeven in een gesprek.  

Quote

De brief moet gezien worden als een en al satire

Lid dispuut Reinaert
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.