Volledig scherm
Beeld uit een film over hedendaags Indonesië van filmmaker Leonard Retel Helmrich. © ADN Beeldredactie

Nijmeegs Indofilmcafé verbindt Indië met Indonesië, al 15 jaar

NIJMEGEN - Al 15 jaar vertoont het Indofilmcafé in Nijmegen maandelijks een film. Inmiddels zijn er 150 vertoningen geweest. Dat wordt zondag gevierd met een bijzonder programma.

Het begon indertijd als een activiteit om jongere indo's te bereiken. De documentaire Het land van mijn ouders van Marion Bloem was de eerste film. Sindsdien is er elke tweede zondag van de maand een filmvertoning. De bioscoop is een paar keer veranderd: Cinemariënburg,  Cinetwins, Villa LUX en sinds een paar jaar weer LUX. 

Band en belangstelling

,,Dit is bedoeld voor mensen die een band hebben met Nederlands-Indië of Indonesië", zegt bestuurslid Ine Stoltenborgh. ,,Dat kan door verwantschap zijn maar ook uit belangstelling.” Zelf hoort ze met haar 90 jaar tot de eerste categorie, ze is geboren en opgegroeid op Java. Voorzitter Everhard Scheltinga is uit belangstelling en via zijn relatie erbij betrokken geraakt.

,,We willen het cultuurgoed van het voormalig Nederlands-Indië levend houden”, zegt Scheltinga.  ,,Maar ook een brug slaan naar het hedendaagse Indonesië.”

Met nazit

De organisatie vertoont speelfilms, documentaires of een aantal korte films en daarna is een nazit. Soms komen er filmmakers om wat te vertellen over de totstandkoming van een film. Zo'n 250 mensen ontvangen de nieuwsbrief met informatie over het programma. Op de voorstellingen komen tussen de 20 en 50 kijkers af. Dat hangt af van het onderwerp.  

,,Ouderen vinden films over het Nederlands-Indisch verleden interessant", zegt Stoltenborgh. ,,Op Indonesische documentaires komen ook wel eens Indonesische studenten af.”

Klassiek en hedendaags

Zelf houdt ze van de klassiekers die het niet meer bestaande Nederlands-Indië laten zien. Maar ook de trilogie van de Nederlands-Indonesische regisseur Leonard Retel Helmrich over het hedendaagse Indonesië vindt ze indrukwekkend. Hij maakte De stand van de zon, De stand van de maan en De stand van de sterren waarin hij in een tijdsbestek van 12 jaar een familie uit Jakarta volgt. 

Kunstprogramma

Het Indofilmcafé viert zondag 20 januari het 15-jarig jubileum met een kunstprogramma. 's Ochtends kunnen mensen op verzoek Indische kunstvoorwerpen laten taxeren door deskundigen onder wie Frans Leidelmeijer. 's Middags wordt een documentaire over het leven en werk van beeldend kunstenaar Arie Smit vertoond die op Bali woonde en veel invloed had op plaatselijke kunstenaars. De filmmakers zijn hierbij aanwezig. 

Volledig scherm
Beeld uit de documentaire 'Buitenkampers' die vertelt over Indische Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting buiten de kampen verbleven maar wel doelwit waren van de bezetters. © PR
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.