Nijmeegs museum koopt middeleeuws mannelijk naakt dankzij legaat

NIJMEGEN -  Museum Het Valkhof heeft een eikenhouten beeld uit de eerste helft van de zestiende eeuw aangekocht dankzij een legaat van een kunstliefhebber. Het gaat om een sculptuur dat is gemaakt door de Nederrijnse kunstenaar Henrick van Holt die is is geboren in Kalkar. 

Het beeld is tussen 1520 en 1530 gemaakt.

Een legaat van Lex Harm (1957-2015) maakte deze aankoop mogelijk. Harm liet een genereuze schenking na voor het verwerven van een laat-middeleeuws kunstwerk.

Hij was een gepassioneerd kunstliefhebber en droeg Museum Het Valkhof een bijzonder warm hart toe.

Heilige Sebastiaan

Volledig scherm
Het beeld van Henrick van Holt (vóór 1490 - 1545/1546): de heilige Sebastiaan, omstreeks 1520-1530, eikenhout. Dankzij een legaat eigendom van Museum Het Valkhof. © Julius Böhler Kunsthandlung

Henrick van Holt verbeeldt met zijn houtsculptuur het met pijlen doorboorde lichaam van martelaar Sebastiaan.

Het beeld is 115 centimeter hoog, groter dan de meeste beelden uit dezelfde periode. Het heiligenbeeld is een aanwinst voor de verzameling, zo laat het museum weten. Wat onderwerp, materiaal en herkomst betreft, sluit het naadloos aan op de collectie laat-middeleeuwse kunst.

De Romeinse militair Sebastiaan is volgens de legende een officier van de keizerlijke garde ten tijde van Diocletianus, in de derde eeuw. Dat was voordat het christendom als godsdienst werd erkend door het Romeinse Rijk.

Toen aan het licht kwam dat Sebastiaan christen was, werd hij voor straf vastgebonden aan een boom en beschoten met pijlen.

De martelaar wordt vaak afgebeeld als een schaars geklede, sierlijke jongeman. Het uitbeelden van Sebastiaan was een geliefde manier voor schilders en beeldhouwers om staand mannelijk naakt af te beelden.

De sculptuur was lange tijd privébezit. Het wordt nu in de collectie van Museum Het Valkhof opgenomen en is vanaf eind april in de collectiepresentatie Nijmegen 1500-1940 te zien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.