Nijmeegs raadslid wil dat élke vergadering in beeld en geluid te volgen is

NIJMEGEN - Iedere openbare vergadering die de gemeente Nijmegen houdt, moet online worden gestreamd met beeld en geluid. Dat vindt Paul Eigenhuijsen, fractievoorzitter van VoorNijmegen.NU.  

,,Politiek moet open, transparant en toegankelijk zijn", stelt Eigenhuijsen.

Op dit moment zijn alleen raadsvergaderingen, die in de grote zaal van het stadhuis worden gehouden, live via internet te volgen.

Bij een gespreksronde, inspraakronde, technische toelichting of presentatie - die plaatsvinden in andere, kleinere kamers -  is nu alleen nog maar een audiostream beschikbaar. 

,,Probeer zoiets maar eens te volgen", zeg Eigenhuijsen. ,,Dat is echt geen doen. Tijdens zo'n vergadering vindt een hoop non-verbale communicatie plaats. Bijvoorbeeld als een raadslid of wethouder instemmend knikt. Zonder beeld valt dat allemaal weg." 

Volledig scherm
Paul Eigenhuijsen, raadslid van Voor Nijmegen.Nu © Paul Rapp

10.000 euro per camera

Het toevoegen van beeld  zou per kamer zo'n 10.000 euro kosten. Eigenhuijsen heeft het college van burgemeester en wethouders verzocht de mogelijkheden tot het plaatsen van camera's te onderzoeken en hoopt hierover later een debat te voeren in de gemeenteraad.  

Eigenhuijsen:,,Ik vind het belangrijk dat iedere Nijmegenaar vergaderingen van de gemeente moet kunnen bijwonen. Als dat niet fysiek kan, dan online. Daarom hoop ik dat hier zo snel als mogelijk werk van wordt gemaakt."   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.