Sibrecht Benning, eigenaresse en topkok van restaurant De Sjalot in Nijmegen.
Volledig scherm
Sibrecht Benning, eigenaresse en topkok van restaurant De Sjalot in Nijmegen. © Corina van Manen

Nijmeegs toprestaurant De Sjalot gaat in de verkoop

NIJMEGEN - Restaurant De Sjalot in Nijmegen staat te koop. Topkok Sibrecht Benning, die de ambitie had een Michelin-ster te behalen met haar restaurant, heeft dat besloten. De eigenaresse kan De Sjalot niet meer combineren met de toegenomen zorg voor haar autistische zoon.

,,Het is een heftig besluit, maar na zeven intensieve jaren in De Sjalot heb ik deze keuze moeten maken", zegt ze. ,,Het behalen van een Michelin-ster is nog steeds mijn droom, maar nu even niet. Ik kan niet 80 uur werken en daarnaast voor mijn zoon zorgen. Hij gaat voor.” 

Koksopleiding

Daarnaast wil ze een gedegen koksopleiding gaan volgen, zodra ze De Sjalot aan een nieuwe eigenaar heeft kunnen overdragen. Dat klinkt vreemd voor iemand die uit het hele land gasten trekt en in de leer is geweest bij bekende sterrenkoks.

,,Maar ik mis de basis. Alles heb ik mezelf geleerd, maar omdat ik basistechnieken mis, kost het mij veel tijd en energie om nieuwe dingen te ontwikkelen. Op termijn wil ik zeker terug in de horeca.”

Haar besluit komt voor de buitenwereld als een volkomen verrassing. Vorig jaar is het interieur van De Sjalot nog vernieuwd, afgelopen zomer is het terras aan de Groesbeeksedwarsweg grondig onder handen genomen.

Veel reserveringen

De topkok besloot zo'n anderhalve maand geleden ermee te stoppen. Gisteravond maakte ze het nieuws wereldkundig.

,,Sindsdien ontploft mijn telefoon. Veel lieve reacties, mensen snappen mijn keuze dat mijn zoon op de eerste plaats staat. En - al hadden we over het aantal reserveringen nooit te klagen - veel mensen willen nu snel nog een plaatsje in De Sjalot reserveren.”

Benning hoopt dat De Sjalot binnen een half jaar van eigenaar verandert. ,,Tot die tijd blijf ik gewoon aan het werk. Ook wil ik de verkoop goed begeleiden.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Keiharde kritiek op corona-aanpak: ‘Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld, alsof dat het enige is dat er toe doet’
    PREMIUM
    interview

    Keiharde kritiek op corona-aan­pak: ‘Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld, alsof dat het enige is dat er toe doet’

    NIJMEGEN - Gezondheidsminister Hugo de Jonge beticht hij van het ‘wekken van verkeerde verwachtingen’, virologen van ‘onbescheidenheid’. ,,Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld. Alsof dat het enige is dat er toe doet.’’ Hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert kraakt harde noten over hoe Nederland tot nu toe is omgegaan met het virus, zijn ouderen, en met de jongere generaties.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.