Nijmeegse bedreigster Baudet dinsdag voor rechter: ‘Hoogstens een geldboete’

AMSTERDAM/ NIJMEGEN - De 21-jarige vrouw uit Nijmegen die onlangs bij een anti-racismedemonstratie in Amsterdam de leus ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!’ riep, verschijnt morgen voor de politierechter. Welke straf hangt haar boven het hoofd? En hoe groot is de kans überhaupt dat ze wordt gestraft?  

Een verdachte die dreigt met geweld kan maximaal twee jaar de cel in of een boete van maximaal 20.750 euro tegemoet zien, zo is te lezen in het Wetboek van Strafrecht. In de praktijk loopt het niet zo’n vaart: als de rechter een bedreiging bewezen acht, krijgt de verdachte in de regel een werkstraf of een geldboete van enkele honderden euro. 

Of er in dit geval überhaupt sprake is van een bedreiging in de juridische zin des woord, is overigens twijfelachtig. Henny Sackers, hoogleraar sanctierecht aan de Nijmeegse Radboud Universiteit stelt dat de context een belangrijke rol speelt: ,,Demonstraties zijn bij uitstek een plek om scherpe uitspraken te doen. Dat kan een verzachtende omstandigheid zijn in de zaak van de opgepakte Nijmeegse.’’

Mocht toch een straf volgen, zal dat hoogstens een geldboete zijn, vermoedt Sackers: ,,Bedreigingen zorgen soms voor veel ophef, maar bij het strafrecht gaat het om de lichtste misdrijven.’’

Demonstranten tijdens de jaarlijkse anti-racismedemonstratie.
Volledig scherm
Demonstranten tijdens de jaarlijkse anti-racismedemonstratie. © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.